Dagelijks half uur bewegen verlaagt risico op hartziekten
Wie dertig minuten per dag beweegt, heeft 69 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan iemand die niet beweegt, zeggen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen.
Fysiologen Thijs Eijsvogels en Martijn Maessen wilden de vraag beantwoorden hoe lang iemand dagelijks moet bewegen om dit risico zo veel mogelijk te verlagen.
Zij volgden tien jaar lang het beweegpatroon van ruim 20.000 hardlopers en wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop. Deze cijfers vergeleken zij met het beweegpatroon van inactieve vrienden en familieleden van deze sporters.
Bewegen volgens de Norm Gezond Bewegen (gesteld op 30 minuten per dag) bleek het meeste op te leveren. Meer sporten is ook gezond, maar levert op dit punt niet meer gezondheidsvoordeel op.
Klein beetje bewegen
Daar staat tegenover dat een klein beetje bewegen (drie kwartier per week) ook al een merkbaar gezondheidseffect heeft.
Co-onderzoeker Eijsvogels: “Ook bij dagelijkse beweging onder de Norm Gezond Bewegen zien we al verminderde sterfte aan hart- en vaatziekten. Zelfs een beetje sporten is dus al gezond.”
Dit is volgens Eijsvogels interessant voor ouderen en mensen met een beperking. “De relatief grote winst van een klein beetje bewegen zou inactieve en kwetsbare groepen ervan kunnen overtuigen om aan lichaamsbeweging te gaan doen.”
De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Mayo Clinic Proceedings.