Dit is passende zorg voor fysiotherapie volgens het Zorginstituut Nederland

Zorginstituut Nederland heeft op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd over wat het begrip passende zorg betekent voor de aanspraak op fysiotherapie. Het rapport beschrijft een route die het mogelijk maakt om langs de principes van passende zorg een toekomstige aanspraak in de basisverzekering vorm te geven. Het is nog geen eindadvies, maar de weg daarnaartoe.

Heb jij een vraag over de vergoeding van fysiotherapie?

Passende zorg voor fysiotherapie

Passende zorg is zorg die waarde toevoegt aan het leven van mensen en oog heeft voor de maatschappelijke opgaven waarvoor we staan. De hele zorgsector en samenleving moeten aan de slag om de zorg toekomstbestendig te maken. Met grote vraagstukken op het vlak van mensgerichtheid, houdbaarheid en duurzaamheid. De verandering van manier van vergoeden van eerstelijns fysio- en oefentherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de beweging naar passende zorg, omdat:

  • het zwaardere zorg voor patiënten kan voorkomen;
  • de zorg waar mogelijk dicht bij de patiënt kan worden gegeven, namelijk in de eerste lijn bij de fysiotherapeut in plaats van in de duurdere tweede lijn in het ziekenhuis, omdat fysio- en oefentherapie daar nu wel wordt vergoed vanuit de basisverzekering;
  • een goed vergoedingssysteem zorgverzekeraars stimuleert om passende zorg in te kopen.
vergoeding-fysiotherapie-groningen

Het huidige adviesrapport beschrijft wat er allemaal moet gebeuren voordat het Zorginstituut een eindadvies kan geven aan de minister van VWS om bepaalde fysiotherapie uit het basispakket van de zorgverzekering te vergoeden. Voordat het Zorginstituut een eindadvies kan uitbrengen moeten partijen eerst de volgende randvoorwaarden invullen:

  • De ontwikkeling van een ‘Kwaliteitskader fysiotherapeutische zorg’, waarin zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars samen de kwaliteitseisen voor goede zorg vastleggen en dat aansluit op het ‘Kader Passende zorg’.
  • Fysiotherapeutische zorg moet waardegedreven zijn. Hiervoor is inzicht nodig in de effectiviteit van behandelingen en de gezondheidswinst voor patiënten.
  • De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt een advies op over passende bekostiging van eerstelijns fysiotherapeutische zorg.

Partijen van het Bestuurlijk Overleg Fysio- en Oefentherapie werken samen met overheidspartijen aan de invulling van de randvoorwaarden in 2023. Op zijn vroegst eind 2023 stelt het Zorginstituut het eindadvies op. Daarna moet de Tweede Kamer het uiteindelijke besluit nemen om de inrichting van de aanspraak op fysio- en oefentherapeutische zorg uit het basispakket van de zorgverzekering te wijzigen.

Met dank aan Fysionieuws

In dit artikel

19 april 2024
rowan-fysio-fysiosportief-groningen

Maak kennis met Rowan, crossfitter en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Ik ben Rowan Noble en werk sinds 2021 bij fysiosportief. Door de professionele werkwijze, het sportieve team en de ijverige patiënten voelde ik me enorm op mijn plek. In mijn vrije tijd ben... Lees verder

17 april 2024
knie-fysiotherapie-ervaring-fysiosportief-fabian

De ervaring met knie fysiotherapie bij fysiosportief van Fabian

Mijn naam is Fabian Doddema, 34 jaar oud, en ik wil graag mijn verhaal delen over mijn reis naar herstel na mijn derde kruisbandoperatie. Het is een periode geweest vol uitdagingen en overwinningen, en ik ben blij voor de steun die ik heb... Lees verder