Druk doen en toch fit blijven? Zo doe je dat!

Krijgen we het allemaal steeds drukker, of maken we ons gewoon te druk? Wij twijfelen nog, maar weten wel zeker dat juist in vol geplande weken met veel spanning en weinig beweging er meer aandacht voor fitheid moet zijn!

Dat we bijvoorbeeld te veel zitten en te weinig bewegen is een feit.

  • De Nederlandse forens is doordeweeks gemiddeld 46,5 minuten onderweg naar z’n werk. We krijgen er hoge bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte van, worden depressief van al die files en worden er ook nog eens dik van. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
  • Amerikaans onderzoek onder 3.000 werknemers toont aan dat maar liefst 41% van de respondenten in gewicht toeneemt door het werk. Belangrijkste oorzaak: zitten.
  • Wie veelvuldig op zakenreis is, loopt ook daardoor een groter risico op obesitas en andere gezondheidsrisico’s zoals hoge bloeddruk. Meer dan twintig dagen per maand op zakenreis betekent minder slaap, meer alcohol, meer stress en ongezond eten, zo blijkt uit cijfers van Columbia University.
Met een gemiddeld ziekteverzuim van 3,9 procent doen we het  dan niet niet slecht, maar er zijn lelijke uitschieters omhoog, zoals de overheid inclusief onderwijs en gezondheidszorg die boven de 5 procent scoren. Belangrijke vraag is: wat kun je daaraan doen?

Wil jij wel meer bewegen maar krijg je het alleen niet voor elkaar? Wij helpen je graag

 

Uiteraard is het fijn als de werkgever van alles faciliteert om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verhogen, maar je hebt er zelf ook baat bij om zelf het initiatief te nemen. Onderstaande quick wins helpen jou om fit te blijven, ook als je 40 uur per week op kantoor werkt.

1 Het halve werk
Een goed begin is het halve werk. Jouw bedrijfsfitness begint ’s morgens als je reist. De regel van een half uur beweging per dag (of 15 minuten sporten) wordt al snel gehaald als je de fiets pakt of van de trein naar je werk loopt. Reis je altijd met de auto? Probeer dan eens af en toe een ‘gezond’ vervoersmiddel te nemen, voor de afwisseling. Ben je vandaag bijvoorbeeld niet veel op pad of zijn je afspraken goed met het OV, de fiets en/of te voet bereikbaar? Pak die beweging dan. En neem op het station dan ook gelijk de trap in plaats van de roltrap. Heb je gelijk wat extra calorieën verbrand.

2. Stappen tellen
En vergeet in het kader van calorieën verbranden vooral die leuke gadgets niet (die dan opeens heel noodzakelijk worden): wearables zoals kekke smartwatches of andere devices die je stappen tellen, je hartslag meten en aan het eind van de dag precies aangeven hoeveel calorieën je hebt verbrand. Combineer dit met een calorieënteller-app om keurig binnen jouw grenzen te blijven.

3 Het nieuwe roken
Zitten wordt wel het nieuwe roken genoemd, want we doen het bijna negen uur per dag. Zeker in de ‘desk jockey-houding’: de schouders naar voren gebogen, handen gedraaid en een bolle onderrug. Het leidt tot problemen in je rug, nek, schouders of ellebogen. De oplossing is meer bewegen. Dus vaker opstaan om zelf koffie te halen en een collega opzoeken in plaats van een intern mailtje te sturen. Pak liever de trap en probeer eens staand vergaderen. Het is (inter)actiever en dus leuker. En vaak nog effectiever en sneller ook.

4 Vrolijk zwaaien
Als je moeite hebt de verleidingen van vette en zoete lekkernijen tijdens de lunch te weerstaan, ga dan wandelen, joggen of naar de sportschool. Als er geen douche is, breng je dat tijdens het eerstvolgende werkoverleg ter sprake. Of kijk gewoon eens in de buurt naar douche- en omkleedgelegenheden. Er gaat het verhaal rond van iemand die twee jaar de kleedkamer van de gym in het nabijgelegen hotel gebruikte tot men ontdekte dat de vrolijk zwaaiende man geen vaste gast was. Daarna betaalde hij gewoon.

5 Water voor het eten
Andere remedie tegen te veel eten is tien minuten voor elke maaltijd een flink glas (lauw) water drinken. Dat remt de trek. Veel water drinken is sowieso een aanrader, maar koffie en thee mogen ook.

6 Eigen lunch mee
Onderweg lunchen of eten is een valkuil. Neem een eigen lunch van huis mee en eet die onderweg wandelend op. Vermijd wegrestaurants of benzinepompen langs de snelweg. Je tankt er hoofdzakelijk calorieën en vermoeidheid door fout eten. Op treinstations groeit het aantal verswinkels en restaurants dat gezonde menu’s aanbiedt gelukkig snel. In de reisplanner vind je welke winkels je op jouw stations aantreft.

7 Bedrijfsfitness
Het is natuurlijk prachtig als je een drukke zittende baan kunt combineren met bedrijfsfitness. Iedereen heeft baat bij fit personeel, dus vraag je leidinggevende of neem zelf het voortouw om een eigen gym te regelen. Als dit in het eigen gebouw gebeurt (of in een aangesloten fitness) en 90 procent van de medewerkers steunt het plan, dan doet de fiscus sportief mee. Van die 90 procent hoeft straks echt niet iedereen in de ringen te hangen. Het gaat om de gemeenschappelijke doelstelling.

Met dank aan Managementteam
09 september 2024
fysiotherapeut-in-opleiding-fysiosportief-groningen-jakub

Maak kennis met de fysiotherapeuten in opleiding van fysiosportief vanaf september 2024

Wij leren graag van elkaar en houden van een frisse blik in onze praktijk. Daarom begeleiden wij elk schooljaar fysiotherapeuten in opleiding. Vanaf september starten weer een aantal nieuwe fysiotherapeuten hun opleiding bij fysiosportief. Hieronder stellen ze zich aan je voor.... Lees verder

05 september 2024
ervaring-fysiosportief-groningen-psychosomatische-fysiotherapie-lotte

De ervaring bij Lotte van fysiosportief in augustus 2024

Bankzitter of topsporter. In beweging blijven doen we samen! Daarom vragen we actief na hoe je onze behandeling ervaart. We leren hier altijd van en ontvangen soms zulke leuke reacties dat we er maandelijks een tegeltje van maken. In augustus ontvingen we deze leuke... Lees verder