Een gewricht lijdt onder overgewicht

Overgewicht is een van de belangrijkste risico’s voor artrose. Dat lijkt logisch: hoe meer gewicht op je knie drukt, hoe groter de belasting. Toch is er meer aan de hand. Want mensen met overgewicht hebben ook vaker last van artrose in hun handen. Wat blijkt: lichaamsvet maakt stoffen aan die gewrichten kunnen aantasten. Er is ook goed nieuws, want zelfs een klein beetje afvallen gaat dit tegen. Dit lazen wij in een artikel op de website van Zorg voor Beweging. En omdat wij dagelijks mensen helpen met fysiotherapie bij artrose, delen we dit graag met je.

Onderzoek naar de rol van overgewicht bij artrose

“Het ligt voor de hand om te denken dat zware mensen door hun extra gewicht vaker last hebben van artrose”, vertelt reumatoloog prof. dr. Margreet Kloppen­burg. Ze doet wetenschappelijk onderzoek om de rol van overgewicht bij artrose beter te begrijpen en haar onderzoek bevestigt de gedachtegang. “We zien dat artrose va­ker voorkomt bij mensen met overgewicht.”

Kloppenburg en haar collega’s volgen een groep van ruim zesduizend mensen op middelbare leeftijd uit de regio Leiden. Het valt op dat meer mensen mét dan zonder overgewicht last hebben van handartrose. Omdat zij natuurlijk niet op hun handen lopen, kan het extra gewicht op zichzelf geen oorzaak zijn. Wat dan wel? Kloppenburg: “Bij mensen met overgewicht verandert de stofwisseling, waardoor hun gewrichten aangetast kunnen worden. Het lichaamsvet maakt namelijk stoffen aan die in de bloedbaan terechtkomen. Die stoffen richten schade aan in het gewricht, met artrose als gevolg. Ons onderzoek liet een duidelijke relatie zien tussen een veran­derde stofwisseling en handartrose.”

fysiotherapie-artrose-groningen-fysiosportief-overgewicht

Bewegen met begeleiding van een fysiotherapeut bij artrose

Over één ding twijfelt Kloppenburg geen seconde: het nut van bewegen en afval­len. “Bewegen en afvallen is altijd goed en iedereen kan het. Natuurlijk weet ik dat afvallen voor veel mensen moeilijk is. Voor hen is belangrijk om te weten dat je daarbij hulp kunt krijgen van fysiotherapeuten en diëtisten. Maar ook de wetenschap dat zelfs een paar kilo afval­len al helpt om minder gewrichtspijn te hebben bij knieartrose, kan stimulerend werken. Kilo’s zijn kilo’s: de mechani­sche belasting wordt verminderd. Maar zeker zo belangrijk is dus de afname van lichaamsvet en daarmee de verminderde aanmaak van schadelijke stoffen die via het bloed in je gewricht terecht komen.”

Wil je meer informatie over fysiotherapie bij artrose? Lees onze informatie of stel ons je vraag via de knop hieronder.

In dit artikel

15 april 2024
knie-fysiotherapeut-groningen-fysiosportief-leon

Knie fysiotherapeut Leon van fysiosportief was op bezoek bij OCON Orthopedische kliniek te Hengelo

Hallo, ik ben Leon Meijer en als gepassioneerd knie fysiotherapeut van fysiosportief Groningen, stapte ik op een prachtige dinsdagochtend rond 7.15 uur het gebouw van OCON Orthopedische kliniek te Hengelo binnen. Ooit vroeg Roy A.G. Hoogeslag om eens... Lees verder

09 april 2024

Esther Kort helpt u met fysiotherapie voor ouderdomsklachten

Misschien heeft u haar al eens zien rondlopen, maar dit is onze collega Esther bij fysiosportief. Wij hebben twee Esthers in ons team. Maar Esther Kort is degene die graag werkt met mensen die al wat langer meegaan, de 65 plussers. Met haar positieve,... Lees verder