Factsheet fysiotherapie bij osteoporose

Osteoporose is een stille en sluipende aandoening die zich kenmerkt door een lage botmineraaldichtheid (botmassa, BMD) en een verstoorde samenhang van het botweefsel. Hierdoor is het bot brozer en is de kans op een botbreuk (fractuur) groter. De meest voorkomende osteoporotische botbreuken zijn wervel-, pols- en heupfracturen.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie heeft in nauwe samenwerking onder andere met andere partijen en specialisten diverse factsheets ontwikkeld. Deze factsheets beschrijven naast de prevalentie, zorgkosten, klachten, gevolgen en de risico’s per aandoening, natuurlijk de meerwaarde van fysiotherapie.

Juist door de gezamenlijke ontwikkeling is het een breed gedragen en zeer krachtig instrument voor het presenteren van deze meerwaarde van fysiotherapie. Het KNGF deelt deze factsheets bij hun contacten in de Tweede Kamer, bij zorgverzekeraars en landelijke samenwerkingspartners zoals Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de pers.

In de factsheet vind je meer informatie over osteoporose en lees je wat de meerwaarde is van fysiotherapie bij osteoporose. Het KNGF ontwikkelde deze factsheet samen met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, de beroepsvereniging Vallen, Fracturen & Osteoporose (VF&O), de Osteoporose Vereniging en de NVFG.

Lees de factsheet Fysiotherapie bij osteoporose

Fysiotherapie bij Osteoporose
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met osteoporose en een hoog valrisico bestaat uit functionele oefentherapie gericht op spierkracht en balans, looptraining en advies/voorlichting over het belang van een actieve leefstijl.15 Voor een optimaal resultaat moet deze behandeling op het individu zijn afgestemd15 en voldoende in- tensief zijn (krachtoefeningen met 70-90% van 1RM, looptraining met intensiteit van 70-75% van de VO2max, 80-85% van de HRmax, of 6 km/ uur).15

Meerwaarde van fysiotherapie bij osteoporose
Uit diverse studies blijkt dat gewichtdragende oefeningen gericht op spierkracht en uithoudingsvermogen een positief effect hebben op botsterkte, met name wanneer de interventies minimaal 1 jaar worden volgehouden.

Wil jij je botten versterken met fysiotherapie?

Met dank aan het KNGF

24 maart 2025
recensie-fysiosportief-groningen-2025

648 mensen beoordelen fysiosportief in 2024 met een 9,2

Elke dag zetten wij ons maximaal in om jou en anderen zo goed en snel mogelijk weer vrij te laten bewegen. Daarbij vinden we het belangrijk om te blijven leren – van elkaar én van jou. Daarom vragen we actief naar jouw ervaringen. Niet alleen tijdens... Lees verder

31 december 2024
praktijktarieven-fysiosportief-2025

Kies je fysiotherapie verzekering voor 2025 in 4 stappen

Elk najaar kun je je zorgverzekering aanpassen of overstappen. Maar hoe kies je de juiste fysiotherapieverzekering? Weet je hoeveel behandelingen je in 2025 nodig hebt? Wil je deze zelf betalen of via een verzekering laten dekken? Wij helpen je in 4 stappen graag bij het... Lees verder