Fysiotherapie bewezen effectief!

Onlangs publiceerde onderzoeks- en consultancybureau Ecorys het rapport ‘Substitutie van zorg, Fysio- en Oefentherapie op de juiste plek’. Dit rapport is het resultaat van een onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van fysiotherapie en oefentherapie, dat aantoont dat deze vormen van zorg bij 27 van de 39 onderzochte aandoeningen effectief zijn. Bij 7 daarvan zijn aanwijzingen voor kosteneffectiviteit gevonden, hetgeen betekent dat deze vormen van zorg goedkoper zijn dan een behandeling in de tweede lijn.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de Stichting Keurmerk Fysiotherapie en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) pleiten voor opname en volledige vergoeding van alle oefen- en fysiotherapie voor chronische aandoeningen in de basisverzekering, juist omdat deze vorm van zorg veel dure behandelingen in de tweede lijn kan voorkomen.

Doordat fysiotherapie en oefentherapie voor heel veel aandoeningen niet of slechts gedeeltelijk uit de basisverzekering wordt vergoed, kiezen veel patiënten (onnodig) voor de veel duurdere zorg in de tweede lijn die wél vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Patiënten kunnen zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie, maar deze verzekeringen worden steeds duurder en dus minder bereikbaar voor grote groepen.

Heb jij een vraag hoe fysiotherapie jou kan helpen en hoe dit wordt vergoed?

Het Zorginstituut adviseert de minister over toelating van fysiotherapie en oefentherapie in de basisverzekering (Systeemadvies). Op dit moment loopt het gesprek hoe om te gaan met het bewijs dat fysiotherapie effectief is. Het Ecorysrapport draagt daar nu substantieel aan bij door de effectiviteit van fysio- en oefentherapie aan te tonen op basis van nationaal en internationaal wetenschappelijk gebruikelijke en geaccepteerde methoden.

Hoewel nog niet bij alle aandoeningen onderzoek is gedaan naar de kosteneffectiviteit van fysiotherapie en oefentherapie, stellen KNGF en mede opdrachtgevers SKF en VvOCM, dat kan worden aangenomen dat ook bij deze aandoeningen fysiotherapie en oefentherapie goedkoper zullen zijn dan behandeling in de tweede lijn, vanwege het feit dat deze vorm van zorg erg goedkoop is.

Op basis van het Ecorys rapport verwachten de opdrachtgevers dat fysiotherapie en oefentherapie een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de besparing van zorgkosten, bijvoorbeeld door het voorkomen van opnamen in het ziekenhuis. ). Onderzoeksbureau Equalis brengt op dit moment in kaart hoeveel geld er in totaal bespaard kan worden door een grotere inzet van fysio- en oefentherapie als substituut voor duurdere zorg. Dat rapport verschijnt in maart.

Met dank aan het KNGF

21 mei 2024
manueel-therapeut-vacature-groningen-fysiosportief

Vacature manueel therapeut bij fysiosportief Groningen

Wij zoeken een enthousiaste manueel therapeut voor ons manueel team van fysiosportief. Ben jij een afgestudeerd manueel therapeut, of in opleiding. Wil jezelf blijven ontwikkelen, samenwerken in een team enthousiaste fysiotherapeuten én word jij blij van manuele therapie. Dan maken we graag kennis met jou! Heb... Lees verder

20 mei 2024
esther-kort-fysio-fysiosportief-groningen

Maak kennis met Esther, feestganger en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Ik ben Esther kort, 22 jaar oud en woon in Groningen. In 2023 ben ik afgestudeerd en ook gelijk aan het werk gegaan. Tijdens mijn stages en het werken, merkte ik dat... Lees verder