Fysiotherapie is de start van de behandeling van artrose

Het aantal mensen met artrose in ons land stijgt. Nu al zijn dat er 1,5 miljoen. In 2040 gaat dit zelfs naar de 2,5 tot 3 miljoen. En waarschijnlijk liggen de huidige aantallen nog wel hoger. Want niet iedereen met pijnklachten gaat direct naar de huisarts. Bovendien wordt artrose vaak niet of laat erkend. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en is te lezen op de website van ReumaNederland

Hoogleraar Artrose aan de afdeling huisartsengeneeskunde en orthopedie Sita Bierma-Zeinstra vertelt wat Nederland te wachten staat en wat er moet gebeuren om de golf patiënten op te vangen.

Huisartsen zien twee keer zoveel mensen met artrose als gedacht

“Om te weten hoe vaak een aandoening in Nederland voorkomt, baseren we ons op cijfers van het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg). Die cijfers voeren terug op wat huisartsen coderen in hun patiëntendossiers”, vertelt de hoogleraar. “Voor medische aandoeningen bestaan namelijk registratiecodes. Maar niet alle diagnoses worden even goed gecodeerd. En dat geldt zeker voor artrose.”

Artrose gaat vaak samen met andere gezondheidsrisico’s

De hoogleraar onderstreept nog veel meer consequenties: “Artrose gaat vaak ook hand in hand met andere gezondheidsproblemen of chronische ziekten. Mensen met artrose kunnen of willen bijvoorbeeld minder bewegen, waardoor ook het risico op hart- en vaatziekten stijgt. En slik je veel ontstekingsremmende pijnmedicatie voor je klachten, dan kan dat bijvoorbeeld effect hebben op de werking van de nieren. Verder zien we bij mensen met artrose ook meer problemen als depressiviteit of eenzaamheid. Bij al die zogenaamde comorbiditeiten en extra gezondheidsrisico’s staan mensen denk ik nog onvoldoende stil.”

Fysiotherapie is de start van de behandeling van artrose

Zij vervolgt: “We moeten wat mij betreft de komende jaren volop inzetten op een veel vroegere herkenning van klachten. En we moeten tegelijkertijd zorgen dat mensen die de diagnose horen meteen in de eerste lijn gezondheidszorg de juiste behandelingen krijgen. Maar al te vaak blijkt dat wanneer mensen bij de orthopeed komen, ze nog helemaal geen fysiotherapie hebben gekregen. Terwijl dat toch echt een van startbehandelingen is bij artrose. Verder is voorlichting ontzettend belangrijk. Over wat de ziekte precies inhoudt, over pijn, over belasten en over wat je wel en niet kan. Daarover is helaas nog zo veel onduidelijkheid. Bij de patiënt zelf, maar ook bij artsen.”

Nog veel onduidelijk over bewegen en belasten bij artrose

Nu is de boodschap: zolang je geen pijn voelt, is het goed. Of: belasten is goed, overbelasten niet. Maar het ligt volgens de Rotterdamse hoogleraar allemaal een stuk genuanceerder. “Want wat is dan precies overbelasten? Moet iemand met pijn in de knieën of heupen stoppen met bepaalde sporten? Is pijn het teken dat je te ver gaat, of is het soms ook een kwestie van training? We weten het niet goed.

Het is echt belangrijk dat we mensen veel meer kunnen adviseren op dat gebied, stelt professor Sita Bierma-Zeinstra. “Want wat we wel echt scherp hebben, is dat gewrichten in beweging moeten blijven. Niet alleen voor de gewrichten zelf, ook om de spieren te sterken die de gewrichten moeten dragen. Kraakbeen heeft zelf ook beweging nodig om voeding te halen uit omliggend weefsel. Verder heeft beweging een ontstekingsremmende werking, en zorgt beweging er via het brein voor dat pijnsignalen worden gedempt. En vaak kan er meer dan mensen zelf denken.”

Met dank aan ReumaNederland

In dit artikel

24 april 2024
fysiosportief-haren-rijksstraatweg-148-harens-lyceum

De leerlingen van het Harens Lyceum bezochten fysiosportief Haren Rijksstraatweg 148

Wat een energieke ochtend bij fysiosportief! Het Harens Lyceum bracht vandaag een bezoekje aan ons voor een kijkje achter de schermen van het fysiotherapeutische werk. We deelden onze dagelijkse avonturen als fysiotherapeut en trapten de ochtend af met een warming-up, daarna gingen... Lees verder

23 april 2024
manueel-therapeut-groningen-fysiosportief-2

Pieter van fysiosportief helpt je met manuele therapie

Manuele therapie is gespecialiseerde fysiotherapie voor onderzoek en behandeling van de bewegingen van je gewrichten. Onze manueel therapeut Pieter is een van de manueel therapeuten van fysiosportief en helpt je met manuele therapie. Manuele therapie... Lees verder