FYSIOTHERAPIE VOOR A-SPECIFIEKE RUGKLACHTEN

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor a-specifieke rugklachten.

Wat zijn a-specifieke rugklachten?

Pijn onder in rug is een veel voorkomende klacht. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om A- specifieke lage rugklachten. Bij A- specifieke lage rugklachten heeft u pijn in de lage rug zonder dat hiervoor een duidelijk aanwijsbare oorzaak is te vinden.

Hoe ontstaan a-specifieke rugklachten?

Een disbalans tussen belasting (de krachten op de rug) en de belastbaarheid (de fysieke en mentale gezondheid) kan een oorzaak zijn van lage rugpijn. Daarnaast weten we dat er meerdere factoren zijn die de pijn kunnen beïnvloeden. Hierbij kan je denken aan angst voor het bewegen van de rug, stress, slaapproblemen of de algemene gezondheidstoestand.

Wat voel ik van a-specifieke rugklachten?

Bij A-specifieke lage rugklachten ervaart u pijn in de onderrug. Naast de pijn in de onderrug kun u ook uitstralende pijn in de bil en/of het bovenbeen ervaren. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan pijn doen.

De meeste episodes van lage rugpijn worden weer beter en worden niet erger als je ouder wordt. Een eventuele terugkeer van lage rugpijn is normaal voor het beloop van lage rugpijn. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt is meestal onbekend, we weten wel dat pijn niet gelijk hoeft te betekenen dat er weefselschade is.

Fysiotherapie voor a-specifieke rugklachten

Binnen fysiosportief behandelen wij veel mensen met lage rugklachten. Na een screening, intake en een lichamelijk onderzoek wordt samen met jou besproken wat voor verschillende behandelmethodes effectief zouden kunnen zijn. Inzicht krijgen van je eigen klachten staat hierin centraal. Ook wordt er besproken wat de prognose is (hoe lang duurt het en hoeveel afname in klachten mag er verwacht worden).

De behandeling bestaat verder uit verschillende behandelmethodes die vallen onder Manuele therapie (mobilisatie en manipulaties) en oefentherapie. De rug fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.