Fysiotherapie voor aanhoudende pijn uitgelegd door Lotte van fysiosportief

Aanhoudende pijn in het kort

 • Soms blijft pijn aanhouden of komt het terug.
 • We spreken van aanhoudende pijn als het minimaal drie maanden bestaat.
 • 1 op de 5 Nederlanders lijdt aan aanhoudende pijn.
 • De pijn kan je leven negatief be├»nvloeden.
 • In beweging blijven helpt tegen pijn, de fysiotherapeut kan je hierbij helpen

Wat is aanhoudende pijn?

We spreken van aanhoudende pijn als je langer dan drie maanden pijnklachten hebt. Een op de vijf Nederlanders heeft last van aanhoudende pijn. Pijn zal door elk individu anders gevoeld en ervaren worden. Als de pijnklachten al langere tijd bestaan, kan je pijnsysteem jou over-beschermen door aanhoudende pijn te produceren of je spieren aan te spannen, ook als er geen schade is.

Dit betekent dat informatie uit je lichaam via de gevarensensoren door het eerste regelcentrum (het ruggenmerg) direct en soms versterkt wordt doorgestuurd. En, dat in het tweede regelcentrum (het brein) deze informatie extra versterkt kan worden door andere onderdelen zoals eerdere ervaringen en gedachten over wat je voelt.

Pijn is dus een product van ons pijnsysteem en is soms een gevolg van over-bescherming. Dit proces kan maken dat je je onzeker, bang of somber voelt, je durft minder te bewegen en gaat minder met andere mensen om. Deze logische reacties op aanhoudende pijn kunnen ervoor zorgen dat je meer last hebt van de pijn.

Welke klachten horen bij aanhoudende pijn?

 • Pijn die niet weggaat en langzaamaan steeds erger wordt.
 • Beperkt zijn in werk en dagelijkse bezigheden.
 • Moe, vaker moeten rusten.
 • Slecht slapen.
 • Slechtere stemming, meer piekeren.
 • Onbegrip uit omgeving, weinig steun, verlies van vrienden/kennissen.
 • Niet serieus genomen voelen door behandelaren.

Aanhoudende pijn behandelen met fysiotherapie

Wij als fysiotherapeuten zoeken samen met jou welke onderhoudende factoren ervoor kunnen zorgen dat jouw pijn niet weg gaat en waarom je minder kunt bewegen. Hierin spelen zowel fysieke, psychische als sociale factoren een rol.

Wij zullen vragen naar lichamelijk klachten, maar ook hoe jij jouw pijn ervaart en hoe je over je pijn en bewegen met pijn denkt. Nadat wij uitleg hebben gegeven over de invloed van verschillende factoren op jouw pijn, bespreken we samen de beste aanpak. Hierbij kun je denken aan een oefenprogramma om bewegingen of activiteiten die belangrijk voor je zijn weer op te pakken. Je leert hoe je bewegen weer kunt opbouwen om actief te blijven ondanks de pijn.

Ook kunnen we gaan samenwerken met andere zorgprofessionals om jou te helpen. Dit is afhankelijk van welke andere factoren invloed hebben op je pijn.

Fysiotherapie voor aanhoudende pijn door Lotte van fysiosportief

Hallo, ik ben Lotte, fysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut bij fysiosportief en gespecialiseerd in fysiotherapie voor aanhoudende pijn. Mijn fysiotherapeutische behandeling is gericht op verbeteren van functioneren en weer actiever te worden. Ik leg je eerst uit waardoor je pijn maar niet weggaat en waarom bewegen kan en goed is. Daarna stellen we samen vast welke bewegingen of activiteiten voor jou belangrijk zijn.

Wij zullen je voortdurend bij het op- en bijstellen van het zorgplan en bij de behandeling betrekken. Wat wil je weer graag kunnen, ondanks de pijn? Voor die activiteiten worden doelen en een oefenschema opgesteld. Samen gaan we aan de slag. Je leert weer wat je lichaam kan en mag. Je conditie verbetert en je krijgt meer zelfvertrouwen in je eigen lijf. Door weer in beweging te komen neemt de invloed van pijn op je leven af. Actiever worden doe je niet alleen bij mij, je leert ook hoe je thuis of op je werk zelf weer activiteiten kunt oppakken en blijven doen.

Kamp je met chronische pijnklachten en kom je zelf niet tot vermindering van klachten? Wij helpen je graag verder en wie weet functioneer je straks weer met wat minder pijn.

psychosomatische-fysiotherapie-groningen-fysiosportief

Vragen over fysiotherapie beantwoord door een fysiotherapeut van fysiosportief

Wat gebeurt er als de manueel therapeut mijn rug kraakt? Wat zijn triggerpoints? Hoe kan ik mijn schouder zelf stabiel maken? Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren. Daarom leggen de fysiotherapeuten van fysiosportief elke maand een onderwerp over fysiotherapie aan je uit.

17 juli 2024
fysio-rutger-van-der-veen-fysiosportief-groningen-

Maak kennis met Rutger, voetballer en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Rutger van der Veen en ben sinds kort werkzaam bij fysiosportief. Daarnaast, ben ik ook als fysiotherapeut werkzaam bij de KNVB jeugd. Daar werk ik met enthousiaste/getalenteerde voetballers. Zelf... Lees verder

12 juli 2024
aanhoudende-pijn-chronisch-fysio-groningen-fysiosportief

Lotte en Laurens beantwoorden 5 vragen over fysiotherapie voor aanhoudende pijn

Hallo, wij zijn Lotte en Laurens, psychosomatisch fysiotherapeut en fysiotherapeut bij fysiosportief. Wij zijn geïnteresseerd in de wederzijdse invloed van de mentale en de fysieke gesteldheid van de mens. En wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan alleen je bewegingsprobleem.... Lees verder