Fysiotherapie voor als je schouder uit de kom is gegaan uitgelegd door Rowan van fysiosportief

Een schouderluxatie, ook wel in de volksmond je schouder uit de kom, betekent een verplaatsing van de kop van je bovenarm uit het kommetje van je schouderblad. De schouder is erg beweeglijk doordat dit zogenaamde kommetje zo klein is. Daarom gaat hij vaker uit de kom dan bijvoorbeeld de heup. Dus de beweeglijkheid van de schouder maakt hem tegelijkertijd ook wat minder stabiel.

Vaak schiet de schouder naar voren uit de kom, wat een zogenaamde anterieure luxatie wordt genoemd.
Op het kommetje zit een ring van kraakbeen. Dit wordt het labrum genoemd en zorgt voor een verbetering van het bewegen van de kop in de kom. Als de kop naar voren schiet bij een luxatie, kan hij tegen dit ringetje aankomen en deze beschadigen. Dit kan blijvende instabiliteit veroorzaken waarvoor een operatie noodzakelijk is. Ook kunnen andere structuren, bijvoorbeeld spieren of pezen, worden beschadigd bij een luxatie.

Hoe je schouder uit de kom kan gaan

Je schouder kan uit de kom gaan, als je valt op je schouder. Vaak gebeurt het tijdens een contactsport als rugby of voetbal of in een andere sportgerelateerde situatie. Bij oudere mensen is de oorzaak vaak vallen op een uitgestrekte arm, bijvoorbeeld bij het uitglijden op ijs. Als je hypermobiel bent heb je een grotere kans op schouderluxaties.

Het voelt natuurlijk niet fijn om je schouder uit de kom te hebben. Er is sprake van een plotselinge felle pijn, en vaak ook een onvermogen om je schouder weer terug te zetten in de kom. Je kan de schouder niet bewegen en voelt tintelingen en doofheid in de hand. Dit laatste komt omdat er druk is gekomen op de zenuwen bij de plotselinge verschuiving van de schouderkop.

Wat je zelf kan doen als je schouder uit de kom is gegaan

In het begin moet je natuurlijk zorgen om zo snel mogelijk je schouder weer in de kom te krijgen. Vanwege de schrik en spanning is het belangrijk zo snel mogelijk gespecialiseerde hulp te zoeken. Op de buik liggen met afhangende arm en ontspannen rondjes draaien kan ervoor zorgen dat de schouder zelf weer terugschiet in zijn kommetje. Daarna is het belangrijk om als het nodig wordt geacht een mitella te dragen, gedoseerde rust te nemen, geen zware dingen op te tillen en bovenhandse en naar buiten draaiende bewegingen gedurende de eerste weken te vermijden. Daarna is het zaak om goed op te bouwen naar een return to sport.

Ons team van schouder fysiotherapeuten kan jou hier goed bij helpen.

fysiotherapie-schouder-uit-de-kom-groningen-fysiosportief

De behandeling van je schouder uit de kom met fysiotherapie door fysiotherapeut Rowan

Hallo, ik ben Rowan, fysiotherapeut bij fysiosportief en lid van het schouder team van fysiosportief. Als je bij ons komt voor fysiotherapie voor je schouder uit de kom, helpen wij je in het begin met adviezen en tips over hoe je je algemeen dagelijks leven zo goed mogelijk weer kan oppakken. De schouder is dan namelijk nog vrij beperkt, wat best een impact kan hebben. We vertellen je wat je wel en niet mag doen. Ook gaan we snel aan de slag met jou om de schouder weer beweeglijk te maken, binnen de grenzen van wat toegestaan is.

Daarna gaan we met jou de oefenzaal in, om gedoseerde oefeningen te doen die je schouder weer sterk en stabiel maken. Dit breiden we uit naar explosieve en sportspecifieke oefeningen, zodat je uiteindelijk weer op een verantwoorde manier jouw sport kan uitoefenen. Dit alles in nauw overleg met de sportarts en/of de orthopeed.

Ben jij benieuwd of je last hebt van een schouderluxatie en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan? Lees meer informatie over fysiotherapie voor je schouder, of maak je afspraak via de knop hieronder!

Vragen over fysiotherapie beantwoord door de fysiotherapeuten van fysiosportief

Wat zijn triggerpoints? Hoe werkt een echo eigenlijk? Wat gebeurt er als de manueel therapeut mijn rug kraakt? Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren. Daarom leggen onze fysiotherapeuten elke maand een onderwerp over fysiotherapie aan je uit.

17 juli 2024
fysio-rutger-van-der-veen-fysiosportief-groningen-

Maak kennis met Rutger, voetballer en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Rutger van der Veen en ben sinds kort werkzaam bij fysiosportief. Daarnaast, ben ik ook als fysiotherapeut werkzaam bij de KNVB jeugd. Daar werk ik met enthousiaste/getalenteerde voetballers. Zelf... Lees verder

12 juli 2024
aanhoudende-pijn-chronisch-fysio-groningen-fysiosportief

Lotte en Laurens beantwoorden 5 vragen over fysiotherapie voor aanhoudende pijn

Hallo, wij zijn Lotte en Laurens, psychosomatisch fysiotherapeut en fysiotherapeut bij fysiosportief. Wij zijn geïnteresseerd in de wederzijdse invloed van de mentale en de fysieke gesteldheid van de mens. En wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan alleen je bewegingsprobleem.... Lees verder