FYSIOTHERAPIE VOOR ARTROSE IN JE HEUP

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor artrose in je heup.

Wat is artrose in je heup?

Bij artrose klachten is er sprake van een algehele achteruitgang van het totale heupgewricht. Dit betekent dat het kraakbaan, de botten, het labrum, de ligamenten en spieren achteruit gaan in kwaliteit. In combinatie met een te hoge belastingseis van het gewricht kan dit voor pijnklachten zorgen.

Hoe ontstaat artrose in je heup?

Het is onbekend wat de oorzaak van artrose is. In sommige gevallen komt artrose ook op jongere leeftijd voor. Soms is dit erfelijk bepaald, in andere gevallen ontstaat het door een trauma bijvoorbeeld na val of sportblessure. Wel is bekend dat een aantal risicofactoren invloed hebben op het krijgen van artrosetoren voor heupartrose zijn erfelijkheid, geslacht en overgewicht.

Wat voel je van artrose in je heup?

Bij artrose klachten in de heup heb je vaak pijn bij langdurig belasten van het heupgewricht. Een typisch kenmerk is pijn die ontstaat, vaak wanneer er na een periode van rust weer bewogen wordt bijvoorbeeld na aan tijd te hebben gezeten, dit noemen we startpijn. Naast de pijn kan er ook stijfheid worden ervaren bij het draaien en buigen van de heup. Dit noemen we opstartstijfheid, die vaak na in de ochtend aanwezig is en gedurende dag verbeterd. Bij artrose in het heupgewricht heb je vaak pijnklachten rondom de lies- en bilregio.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van artrose in je heup?

Wat je zelf kunt doen wanneer je last hebt van artrose in de heup is het verminderen van de activiteiten die de pijnklachten erger maken. Waarbij je op zoek gaat naar een balans in datgene wat de heup op dat moment aan kan en datgene wat je op dat moment met de heup doet. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. Fietsen zorgt bijvoorbeeld voor weinig belasting van het gewricht waardoor je toch in beweging blijft zonder klachten.

Hier kan ons team van heup fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor artrose in je heup

Samen met je fysiotherapeut kun je de mate van beperking in het dagelijks leven in kaart brengen. Waarbij we je kunnen adviseren ten aanzien van de belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat het gewricht aan kan). Ook kunnen onze manueel therapeuten je helpen met het verbeteren van de stijfheid. Daarnaast kunnen we een voor jou op maat gemaakt behandelplan maken waarbij we je heupgewricht gedoseerd in beweging brengen en middels oefentherapie de kwaliteit van je spieren verbeteren, om zo het gewricht geconditioneerd te houden.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van artrose in je heup of wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je heup

Voor meer informatie over de heup¬†kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.