FYSIOTHERAPIE VOOR ATROSE IN JE KNIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor artrose in je knie.

Wat is artrose?

Aan het uiteinde van jouw botten zit een laagje kraakbeen dat glad en verend is. Hierdoor kan de knie soepel bewegen. Het laagje kraakbeen functioneert ook, net als de meniscus, als een schokdemper. Omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat, kan het nauwelijks tot niet op een natuurlijke manier herstellen. Bij artrose is er sprake van schade, of een verminderde kwaliteit, van dit kraakbeen.

Hoe ontstaat artrose in je knie?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Meestal horen dit soort klachten bij het ouder worden. Je zou het kunnen uitleggen als kraakbeenslijtage na gebruik door de jaren heen. In sommige gevallen komt het ook op jongere leeftijd voor. Het gaat dus om de verandering van het kraakbeen in het kniegewricht.

Het onderliggende bot komt gedeeltelijk bloot te liggen en in sommige gevallen kan het kraakbeen helemaal verdwenen zijn. Hierdoor kunnen de botten, boven-, en onder- been, over elkaar schuren en dat kan veel pijn veroorzaken.

Risicofactoren zijn ouderdom, overbelasting, herhaalde blessures, sporten op hoog niveau of intensief, erfelijkheid en overgewicht. Artrose van de knie is één van de meest voorkomende oorzaken voor invaliditeit onder ouderen. Het risico op invaliditeit is zelfs vergelijkbaar met het risico op invaliditeit als gevolg van hart- en vaataandoeningen!

Wat voel je van artrose in je knie?

Je ervaart pijn en stijfheid (met name in de ochtend) in het gewricht. Bewegen gaat moeilijker, en het opstaan uit de stoel na lang zitten kan wat stroef voelen. Er kunnen krakende geluiden hoorbaar zijn tijdens het bewegen, en de knie kan warm aanvoelen.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van artrose in je knie?

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het bezoeken van een specialist om jouw knie te beoordelen en met jou mee te denken. Hij helpt jou om risicofactoren in kaart te brengen en samen met jou aan te pakken. Het is belangrijk om te weten of er überhaupt sprake is van artrose, of dat er andere factoren in de knie ook een rol spelen. Ook is het dan belangrijk om je leefstijl hierop aan te passen. Gerichte oefeningen voor je bovenbenen, gezonde voeding en genoeg slaap zorgen ervoor dat de progressie van artrose in je knie geremd kan worden.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor artrose in je knie

Helaas bestaat er tot op dag van vandaag nog geen genezende behandeling voor artrose. Wel zijn er behandelingen die de klachten als gevolg van deze artrose kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het zo mobiel mogelijk houden van het kniegewricht.
Wij begeleiden je vanaf het begin met een op jou toegepast gericht advies, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie om jouw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk te maken. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed. Mocht het nodig zijn in geval van een verregaande mate van artrose en een grote beperking in jouw dagelijkse leven, dan begeleiden we jou in samenwerking met huisarts en orthopeed bij de keuze om operatief (bijvoorbeeld door middel van een nieuwe knie) jouw klachten te verlichten.

Ben jij benieuwd of je last hebt van artrose in je knie en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.