FYSIOTHERAPIE VOOR ARTROSE IN JE NEK

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor artrose in je nek.

Wat is artrose in je nek?

De nek heeft net als elk ander gewricht te maken met een natuurlijke veroudering in de loop van de tijd. Deze veroudering wordt degeneratie genoemd. Een groot deel van de mensen boven de 40 jaar hebben al degeneratie van hun nekwervels, in aantal en gradatie toenemend, naarmate de leeftijd vordert. Echter ervaart een groot deel hiervan niet tot nauwelijks pijn- of andere klachten. Een deel van de bevolking ondervindt helaas wel klachten.

Wat voel je van artrose in je nek?

Je nek kan stijver aan voelen en bewegen kan lastiger worden. Vooral in de ochtend geven mensen vaak aan dat ze stijfheid ervaren en op moeten starten. Je kan pijn ervaren bij bewegen, soms schietend van aard. Deze pijn kan in de nek zelf zitten of richting uw schouder of arm gaan. In het geval dat de degeneratie op uw zenuwen drukt kunnen hiervan nog klachten ontstaan van verminderde kracht in de armen of verminderde reflexen. Hoofdpijn of duizeligheid kun je ook ervaren als gevolg van de veroudering van je gewrichten.

Hoe ontstaat artrose in je nek?

Veroudering van onze gewrichten is een natuurlijk proces. Nek artrose is dus naarmate we ouder worden bij eenieder van ons in een bepaalde mate aanwezig. Sommige mensen hebben erfelijke factoren of een voorgeschiedenis van blessures of trauma’s van de nek die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van deze klacht.

Wat kan je zelf doen aan artrose in je nek?

Als je merkt dat je veel klachten heeft aan de nek helpt het vaak tijdelijk even om een nek time-out te nemen. Hierbij ga je liggen met een ondersteuning achter je hoofd zodat het gewicht even van je nek af gaat. Ook is het belangrijk om de leefstijl aan te passen.
Door regelmatig aan bewegen/sport te doen kun je klachten en verergering verminderen. Ook matig/intensieve krachttraining voor je nek en schouders kunnen hieraan bijdragen.

Fysiotherapie voor artrose in je nek

Nekartrose valt niet op te lossen, het is immers een natuurlijk proces.

Wel kunnen wij ervoor zorgen dat de pijn verminderd en het activiteitenniveau weer verbeterd. Denk hierbij aan pijn reducerende oefeningen, hulp bij het verbeteren van de bewegelijkheid of het verminderen van hoofdpijn of duizeligheid. Ook adviseren en informeren speelt een belangrijke rol.De nek fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.