FYSIOTHERAPIE VOOR ARTROSE IN JE SCHOUDER

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor artrose in je schouder.

Wat is artrose in je schouder?

Het schoudergewricht wordt gevormd door de kop van je bovenarm met het kommetje van het schouderblad. Zowel op de kop als op de kom zit kraakbeen. Kraakbeen is een belangrijk weefsel aan het uiteinde van de botten, dat glad en verend is.

Hierdoor kan de schouder soepel bewegen. Het laagje kraakbeen functioneert ook als een schokdemper. Omdat het kraakbeen geen bloedvaten bevat, kan het nauwelijks tot niet op een natuurlijke manier herstellen. Het kraakbeen slijt bij het ouder worden. Bij artrose is er sprake van schade, of een verminderde kwaliteit van dit kraakbeen. Een ongeval of ontsteking kan deze slijtage nog versnellen. Hierdoor kun je pijn ervaren in het gewricht.

Hoe ontstaat artrose in je schouder?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Meestal horen dit soort klachten bij het ouder worden. Je zou het kunnen uitleggen als kraakbeenslijtage na gebruik door de jaren heen. In sommige gevallen komt het ook op jongere leeftijd voor. Het gaat dus om de verandering van het kraakbeen in het schoudergewricht.

Het onderliggende bot komt gedeeltelijk bloot te liggen en in sommige gevallen kan het kraakbeen helemaal verdwenen zijn. Hierdoor kan de kop in de kom ‘schuren’, wat voor veel pijn kan zorgen in de schouder.
Risicofactoren zijn ouderdom, overbelasting, herhaalde blessures, sporten op hoog niveau of intensief, erfelijkheid en overgewicht.

Wat voel je van artrose in je schouder?

Je ervaart pijn en stijfheid (met name in de ochtend) in het gewricht. Bewegen gaat moeilijker, en het bovenhands reiken en pakken van dingen gaat stroef. Er kunnen krakende geluiden hoorbaar zijn tijdens het bewegen, en de schouder kan warm aanvoelen. Het liggen op de schouder kan pijnlijk zijn. Bij een grote mate van artrose is er minder kracht in de schouder.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van artrose in je schouder?

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het bezoeken van een specialist om jouw schouder te beoordelen en mee te denken, en om risicofactoren in kaart te brengen en samen met jou aan te pakken. Het is belangrijk om te weten of er überhaupt sprake is van artrose, of dat er andere factoren in de schouder een rol spelen. Ook is het dan belangrijk om je leefstijl hierop aan te passen. Gerichte oefeningen voor de stabiliteit van je schouder, gezonde voeding en genoeg slaap zorgen ervoor dat de progressie van artrose in je schouder geremd kan worden. In ieder geval is het belangrijk te blijven bewegen, maar niet per se met veel krachtsinspanning. Vermijd te veel herhalende bewegingen, en bij te veel pijn is het goed om de schouder even (1 of 2 dagen) rust te geven. Maar niet te lang, want anders wordt de schouder stijf!

Ons team van schouder fysiotherapeuten kan jou hier goed bij helpen.

Fysiotherapie voor artrose in je schouder

Helaas bestaat er tot op dag van vandaag nog geen genezende behandeling voor artrose. Wel zijn er behandelingen die de klachten als gevolg van deze artrose kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het zo mobiel mogelijk houden van het schoudergewricht.
Wij begeleiden je vanaf het begin met een op jou toegepast gericht advies, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie om jouw schouder weer zo sterk en stabiel mogelijk te maken. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw schouder. Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed. Mocht het nodig zijn in geval van een verregaande mate van artrose en een grote beperking in jouw dagelijkse leven, dan begeleiden we jou in samenwerking met huisarts en orthopeed bij de keuze om operatief (bijvoorbeeld door middel van een (hemi-) prothese) jouw klachten te verlichten.

Ben jij benieuwd of je last hebt van artrose in je schouder en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.