FYSIOTHERAPIE VOOR DE BINNENBAND VAN JE KNIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor de buitenband van je knie.

Wat is de binnenband van je knie?

De binnenste knieband, ook wel mediale band genoemd, is een belangrijke stabilisator van het kniegewricht. Deze band zorgt voor zijdelingse stabiliteit, en beschermt het gewricht tegen krachten die van buiten naar binnen toe werken. Op die manier kan de knie niet overmatig naar binnen knikken.
Het is een brede, platte band van ongeveer 10 centimeter lang en 1.5 cm breed. Hij loopt van het bovenbeen langs de binnenkant van het kniegewricht naar het onderbeen.

Hoe ontstaat een blessure aan de binnenband van je knie?

Een letsel aan deze band treedt vaak op als acute (sport) blessure, zoals een verdraaiing of een verstapping. Een opgerekte of in- gescheurde binnenband komt vaak voor, het is het meest voorkomende bandletsel van de knie. Gelukkig komt een volledig afgescheurde band minder vaak voor.

Wat voel je van een blessure van de binnenband van je knie?

Bij het ontstaan van schade aan de binnenste knieband kan er sprake zijn van een gevoel van knappen of ploppen. Soms kun je het zelfs horen! Naderhand is er vaak sprake van pijn en zwelling. Als de zwelling na een paar dagen wat afneemt, kan er een gevoel zijn van instabiliteit. De knie kan dan zomaar naar binnen klappen en dit niet voldoende opvangen.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een blessure aan de binnenband van je knie?

Als er sprake is van een graad 1-letsel, zonder grote mate van instabiliteit, hoeft er vaak niet zoveel te gebeuren. Wel is het belangrijk om een poosje niet te sporten en rustig aan te doen en je knie niet te veel te belasten. Na 3-6 weken is de mediale band goed hersteld en kunnen de sportactiviteiten weer rustig opgebouwd worden.

Bij een zwaarder letsel gaan de klachten meestal niet vanzelf over. Zowel bij graad 2 als graad 3 is het erg belangrijk dat er snel – liefst binnen twee weken na het ontstaan van het letsel! – een brace wordt aangemeten, om te zorgen voor zijwaartse steun en om de binnenband de kans te geven te herstellen. Een MRi is dan wenselijk, om te kijken of er ook andere structuren zijn aangedaan in de knie, bijvoorbeeld een voorste kruisband. Het belangrijkst is dus een vroegtijdige diagnose, om blijvende instabiliteit te voorkomen.

Ons team van knie fysiotherapeuten kan jou hier goed bij helpen, eventueel in samenwerking met de orthopeden uit ons netwerk.

Fysiotherapie voor de binnennband van je knie

Wij begeleiden je vanaf het begin met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed. Ook vertellen wij jou alles over het letsel, om je een duidelijk beeld te geven wat er aan de hand is en hoe jij het beste kan revalideren.

Ben jij benieuwd of er iets aan de hand is met jouw binnenband, of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.