FYSIOTHERAPIE VOOR DE BUITENBAND VAN JE KNIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor de buitenband van je knie.

Wat is de buitenband van je knie?

De buitenband, ook wel laterale band genoemd, is een stabiliserende band in het kniegewricht. Waar de binnenband zorgt voor stabiliteit naar binnen toe, is dat met de buitenband precies andersom. Het beschermt het gewricht dus tegen krachten die naar buiten toe werken.

Hoe ontstaat een blessure aan de buitenband van je knie?

Zoals je je misschien kan voorstellen komt deze blessure veel minder vaak voor dan een blessure aan de binnenband van je knie. Een voetballer krijgt bijvoorbeeld veel eerder een situatie waarbij zijn knie naar binnen klapt – bijvoorbeeld door een tackle van een tegenstander – dan die situatie waarbij zijn knie naar buiten beweegt.

Vaak gaat schade aan de buitenband gepaard met ander letsel in de knie, bijvoorbeeld een gescheurde meniscus, of andere structuren in de buiten-achterkant van de knie. De zogenaamde postero-laterale hoek.

Wat voel je van een blessure van de buitenband van je knie?

Als je last hebt van je buitenband kan je pijn ervaren aan de buitenzijde van de knie. Als de band volledig is afgescheurd, heb je in het begin veel pijn maar daarna niet meer. Er is namelijk geen structuur meer die pijn kan doen. Als je hem oprekt, of gedeeltelijk inscheurt, blijft er naderhand wel vaak meer pijn. Ook is er vaak sprake van zwelling, en lopen gaat moeilijk. Als de knie wat rustiger wordt, na een paar dagen, kan er een gevoel van instabiliteit ontstaan naar buiten toe.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een blessure aan de buitenband van je knie?

Eerst moet jij erachter zien te komen in welke mate jouw buitenband is afgescheurd, en of er nog andere schade in je knie zit. Een goede diagnose is dus juist in het begin van essentieel belang. Als het kort geleden is gebeurd, is het belangrijk om de knie rust te geven, hoog te houden en eventueel koeling toe te passen. Op die manier kun je de pijn en zwelling wat naar beneden brengen. Eventueel kun je tijdelijk gebruik maken van krukken om de knie te ontlasten.

Het is erg belangrijk om dit type letsel snel te herkennen, om stijfheid van het gewricht of blijvende instabiliteit te voorkomen en om een brace toe te passen waar nodig, zodat er een goed herstel kan plaatsvinden.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor de buitenband van je knie

Wij begeleiden je, zodra het mogelijk is, met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed. Afhankelijk van de mate van schade en instabiliteit kan voor een conservatieve behandeling of een operatieve behandeling worden gekozen. Als de buitenband volledig is afgescheurd is dit laatste vaak het geval.

Ben jij benieuwd of jij je binnenband hebt afgescheurd, of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.