Fysiotherapie voor de ziekte van De Quervain

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor de ziekte van De Quervain.

Wat is de ziekte van De Quervain?

De duim en pols worden bewogen door spieren die gelegen zijn in de onderarm. Een aantal van deze pezen komen langs het polsgewricht door een soort gladde huls die ervoor zorgt dat de beweging kan worden voltooid zonder dat er sprake is van veel wrijving. Deze huls noemen we een peesschede. Bij de ziekte van De Quervain is er sprake van pijn en zwelling aan deze peesschede en aan de twee pezen die hier doorheen lopen. De regio bevindt zich aan de duimzijde van de pols.

Hoe ontstaat de ziekte van De Quervain?

De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de onderarmspieren en de hand. Denk hierbij aan lang werken in de tuin, of langdurig breien. In de sport wordt het vaak gezien bij volleyballers en racketsporters. Ook jonge moeders lopen het risico om deze aandoening op te lopen, als zij vaak krampachtig en voorzichtig een baby vasthouden. Het komt voor bij alle leeftijden, maar een leeftijd boven de 40 jaar is een risicofactor.

Wat voel je van de ziekte van De Quervain?

Vaak heb je last van plaatselijke gevoeligheid, pijn en zwelling aan de pols aan de kant van de duim. Knijpen of objecten vastpakken met duim of hand is moeilijk, en het bewegen van de pols kan pijnlijk zijn. De beweeglijkheid van de duim kan beperkt zijn en verzwakt, en soms kan de duim moeilijk buigen. Het actief gebruiken van de hand kan symptomen uitlokken als pijn, stijfheid en zwakte. Soms voel of hoor je de pezen een knappend geluid maken bij beweging. Er kan ook een doof gevoel ontstaan in de pols.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van de ziekte van De Quervain?

Het is belangrijk om overmatig gebruik van de hand en duim door herhaalde bewegingen te maken te voorkomen. Op die manier kan de pijnlijke plek een kans krijgen om te herstellen. In de meeste gevallen gaat het dan vanzelf over, en om dit te bevorderen mag u de hand licht belasten en blijven bewegen, maar vermijdt de pijn zoveel mogelijk.

Je mag blijven sporten, eventueel met een polsbrace of spalk. Voorwaarde is wel dat je ook tijdens het sporten pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk voorkomt.

Als je polsklachten aanhouden, dan kan ons team van hand en pols fysiotherapeuten jou goed helpen.

Fysiotherapie voor de ziekte van De Quervain

Allereerst beoordeelt de fysiotherapeut de pols en stelt vast in welk stadium de overbelasting van de pezen zich bevindt. Hiervoor maakt hij eventueel gebruik van echografie.

Jouw fysiotherapeut stelt samen met jou een persoonlijk behandelprogramma op om u zo snel mogelijk te doen herstellen. Hij maakt hiervoor gebruik van op maat gemaakte oefeningen, manuele technieken en massagetechnieken om de beweeglijkheid en de doorbloeding te bevorderen. Ook kan hij gebruik maken van medical taping of een spalk, ter ondersteuning van de pols en om pijn te verlichten.

De therapeut kan, afhankelijk van de ernst, aanbevelen naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek of voor het voorschrijven van medicatie. Soms kan een operatie (waarbij de peesschede wordt geopend zodat de pezen meer ruimte krijgen) of een injectie met corticosteroïden worden overwogen, maar dit gebeurt niet vaak.

Ben jij benieuwd of je last hebt van de ziekte van De Quervain, en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je hand en pols

Meer informatie over fysiotherapie voor handklachten en polsklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de hand en pols, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de hand en pols en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je hand en pols bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.