FYSIOTHERAPIE VOOR EEN BAKERSE CYSTE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een bakerse cyste.

Wat is een bakerse cyste?

Ook wel kniekuilcyste genoemd. Een naam die hoort bij een cyste in de knie. Het is eigenlijk een uitstulping vanuit het kniegewricht, en zit in de knieholte.

Rondom het kniegewricht zit het kniekapsel. Als je dit kapsel bekijkt, zit in de knieholte een soort zwakke plek, waardoor het daar wat gaat uitpuilen als er vocht in de knie zit. Als er vocht in de knie zit, bijvoorbeeld door slijtage of door overbelasting, wil het namelijk ergens heengaan. Zo kan er een soort bobbel ontstaan in de knieholte gevuld met vocht, en dat is een bakerse cyste.

Hoe ontstaat een bakerse cyste?

De meeste kniekuilcystes worden gezien op wat oudere leeftijd, als er al wat slijtage in het gewricht is opgetreden. Door bijvoorbeeld artrose, slijtage van het kraakbeen, kan de bakerse cyste ontstaan. Ook kan er een scheurtje in een meniscus zijn, waardoor de cyste ontstaat. In een enkel geval kan een bakers cyste ook bestaan als een op zichzelf staand iets, als een soort zakje met vocht.

Wat voel ik van een bakerse cyste?

Soms wordt de cyste zo groot dat de druk in de knieholte als vervelend wordt ervaren. Het kan zorgen voor een verminderde beweeglijkheid van je knie, de knieholte kan strak aanvoelen en soms kan het ook pijnlijk zijn. Je kan hem dan ontlasten door hem bijvoorbeeld in het ziekenhuis leeg te laten zuigen. Maar vanwege de oorzaak in de knie (bijvoorbeeld slijtage) kan het zakje ook gewoon weer worden gevuld met vocht in de knie. Als de knie wat rustiger wordt kan de cyste ook weer wat in volume afnemen. Hij gaat meestal niet helemaal weg.

Soms knapt de bakerse cyste. Het vocht zakt dan weg in de kuit, waardoor je een pijnlijke dikke kuit krijgt. Dit wordt wel eens verward met een trombosebeen. Het duurt wel een tijdje voordat dit herstelt, maar is gelukkig onschuldig.

Wat kan ik zelf doen voor het herstel van een bakerse cyste?

Als de cyste geen of nauwelijks klachten geeft hoef je er niet per se iets aan te laten doen. Door de oorzaak van het vollopen van de knie te voorkomen, pak je ook het ontstaan van de bakerse cyste aan.

Als jonger persoon is het dus belangrijk dat je gaat kijken wat de oorzaak is van de bakerse cyste. Hoe kan het dat er opeens vocht wordt aangemaakt in de knie? Waar komt dit vandaan en wat is de oorzaak? Dit is belangrijk om snel te laten beoordelen, zodat eventuele schade zich niet gaat uitbreiden vanwege bijvoorbeeld instabiliteit in de knie.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een bakerse cyste

Wij doen een gericht onderzoek, en zodra bekend is waar de klachten vandaan komen helpen we jou bij het herstel. Wij begeleiden je vanaf het begin met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om vervolgens te starten met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Alles natuurlijk in nauw overleg met sportarts of orthopeed.

Ben jij benieuwd of je last hebt van een bakerse cyste en wil je weten welke oorzaak hieraan ten grondslag ligt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.