Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een gebroken elleboog.

Wat is een gebroken elleboog?

De elleboog is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en onderarm. Het maakt het mogelijk om de onderarm te buigen, strekken en te draaien. Het bestaat uit drie botten: het bot van je bovenarm, en twee botten van je onderarm. De twee meest voorkomende breuken van de elleboog zien we in de onderarm: in de ellepijp en het spaakbeen. Een breuk in de ellepijp vindt meestal plaats in het grote puntige botstuk wat je kunt voelen aan de onderkant van de elleboog, dit heet een olecranonfractuur. Het spaakbeen breekt in de meeste gevallen ter hoogte van zijn draaipunt in het gewricht, bij het zogenaamde ‘kopje’. Dit noemen we een radiuskopfractuur.

Hoe ontstaat een gebroken elleboog?

Meestal is dit het directe gevolg van een trauma (ongeval). Je kunt bijvoorbeeld vallen op de elleboog of uitgestrekte hand, of er een harde klap of stoot op krijgen. Vooral bij een olecranonfractuur is een val bijna altijd de oorzaak van de breuk. Het ligt namelijk direct onder de huid, waardoor het kwetsbaar is. Een radiuskopfractuur wordt vaak gezien bij een directe klap of stoot op de elleboog, bijvoorbeeld bij verkeersongevallen en contactsporten.

Wat voel je van een gebroken elleboog?

Natuurlijk doet een gebroken elleboog erg veel pijn. De pijn is plotseling en hevig, ter hoogte van de elleboog. Een ander gevolg is dat je de elleboog niet meer normaal kan bewegen en gebruiken. Het gebied kan opzwellen en een andere kleur krijgen, en aanraking van de breuk of beweging van de elleboog zorgt voor een toename van pijn. Als er sprake is van een ernstig ongeval kunnen botstukken verschuiven. Hierdoor kan de elleboog er vervormd uitzien. Doordat er druk op zenuwen en/of bloedvaten kan ontstaan kunnen vingers aan de kant van de gebroken elleboog gevoelloos zijn, of juist tintelen.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een gebroken elleboog?

Het is belangrijk om snel medische hulp in te schakelen. De diagnose wordt gesteld op basis van klachten, symptomen en lichamelijk onderzoek. Bij verdenking op een breuk wordt een foto gemaakt om te kijken waar de breuk zit en hoe de botdelen liggen. Eventueel wordt er een MRi gemaakt om schade ontstaan aan weke delen zoals spieren en pezen in kaart te brengen. Daarna is het zaak om de pijn te bestrijden, de breuk te zetten, verdere schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat de normale vorm en functie van het aangetaste gebied wordt hersteld.

Als je elleboogklachten aanhouden, dan kan ons team van elleboog fysiotherapeuten jou goed helpen.

Fysiotherapie voor een gebroken elleboog

Als jij in eerste instantie bij ons komt, stellen wij door middel van het vraaggesprek en lichamelijke testen vast of er een verdenking is op een breuk in jouw elleboog en sturen jou als dat aangewezen is door naar de huisarts voor een verwijzing naar het ziekenhuis.
Als jij bij ons komt om te herstellen van een gebroken elleboog begeleiden wij jou via ons vaste protocol voor herstel na een gebroken elleboog.

Vaak is een operatie nodig om de breuk te herstellen, met name bij een olecranonfractuur. Tijdens de operatie zal de orthopeed gebruik maken van metalen schroeven en plaatjes om de breuk vast te zetten. Zo kunnen de borstukken weer aan elkaar groeien. In gunstige gevallen is geen operatie nodig en kan er behandeld worden met gips. De elleboog mag dan tenminste 6 weken niet worden bewogen.

Wij starten in nauw overleg met de orthopeed met gerichte mobiliserende en manuele technieken om jouw elleboog zo snel als mogelijk weer zo goed mogelijk te doen bewegen. We helpen je met advies en informatie om je dagelijkse activiteiten op een goede manier op te pakken zonder te veel van de elleboog te vragen. Als het weer is toegelaten gaan we met jou de oefenzaal in om de elleboog weer sterk en stabiel te maken.

Ben jij benieuwd of je elleboog gebroken is, of wil je graag begeleid worden na een breuk in je elleboog of na je elleboogoperatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je elleboog

Meer informatie over fysiotherapie voor elleboogklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de elleboog, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de elleboog en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je elleboog bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.