FYSIOTHERAPIE VOOR EEN GEBROKEN SCHOUDER

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een gebroken schouder.

Wat is een gebroken schouder?

De naam zegt het natuurlijk al, een breuk van je schouder. Je schoudergewricht bestaat uit 3 bottige delen. Dit zijn de schouderkop die aan je bovenarm vastzit, het schouderblad met het kommetje waar de bovenarm in beweegt en het sleutelbeen. Vaak is het je schouderkop, dus de kop van je bovenarm, die aangedaan is bij een breuk van de schouder.

Hoe ontstaat een gebroken schouder?

Deze ontstaat vaak bij een val op de schouder, of een trauma tijdens het uitoefenen van je (contact)sport. Ook het vallen op uitgestrekte arm of een verkeersongeluk kan een schouderbreuk tot gevolg hebben. Zoals gezegd is het vaak de schouderkop die breekt. Ook kan deze tijdens een val uit het kommetje schieten, en daarbij breken. Dan spreken we van een zogenaamde luxatie-fractuur.

Wat voel je van een gebroken schouder?

Vaak voel je erg veel pijn en kun je je arm niet goed bewegen. Deze pijn bevindt zich meestal op de plaats van de breuk. De pijn neemt toe als het gebroken gedeelte bewogen wordt, dit is dan ook verstandig om niet te doen. Er kan een lokale zwelling of blauwe plek ontstaan boven de locatie van de breuk. Soms zijn er zenuwen beschadigd, waardoor het moeilijk wordt om de pols en vingers goed te bewegen.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een gebroken schouder?

Niet zoveel. Het is belangrijk om snel medische hulp in te schakelen. De diagnose wordt gesteld op basis van klachten, symptomen en lichamelijk onderzoek. Bij verdenking op een breuk wordt een foto gemaakt, om te kijken waar de breuk zit en hoe de botdelen liggen. Eventueel wordt er een MRi gemaakt om schade ontstaan aan weke delen zoals spieren en pezen in kaart te brengen. Daarna is het zaak om de pijn te bestrijden, de breuk te zetten, verdere schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat de normale vorm en functie van het aangetaste gebied wordt hersteld.

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een gebroken schouder

Als jij in eerste instantie bij ons komt, stellen wij door middel van het vraaggesprek en lichamelijke testen vast of er een verdenking is op een schouderbreuk en sturen jou als dat aangewezen is door naar de huisarts voor een verwijzing naar het ziekenhuis.

Als jij bij ons komt om te herstellen van een schouderbreuk begeleiden wij jou via ons vaste protocol voor herstel na een schouderbreuk.

Wij starten in nauw overleg met de orthopeed met gerichte mobiliserende en manuele technieken om jouw schouder zo snel als mogelijk weer zo goed mogelijk te doen bewegen. We helpen je met advies en informatie om je dagelijkse activiteiten op een goede manier op te pakken zonder te veel van de schouder te vragen. Als het weer is toegelaten gaan we met jou de oefenzaal in om de schouder weer sterk en stabiel te maken.

Ben jij benieuwd of je schouder gebroken is, of wil je graag begeleid worden na een breuk in je schouder of na je schouderoperatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.