FYSIOTHERAPIE VOOR EEN IRRITATIE VAN JE SLIJMBEURS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een irritatie van je slijmbeurs.

Wat is een slijmbeurs?

In je knie zitten een aantal slijmbeurzen. Zie het als een soort plat zakje gevuld met vocht. Rondom het kniegewricht zitten er zes, waarvan er twee zijn die het vaakst klachten geven. De eerste is de zogenaamde prepatellaire bursa. Bursa is trouwens een ander woord voor slijmbeurs. Een zakje dus gevuld met vocht, en deze bevindt zich op de knieschijf. En waarom bevindt hij zich daar? Hij zorgt ervoor dat de kniepees op een soepele manier langs het bot kan glijden bij het buigen en strekken van het been. Als dat vochtzakje er niet zou zitten, zou de pees heel snel kunnen gaan irriteren vanwege de wrijving. Dat is ook meteen de functie van alle (gemiddeld heeft elk mens er 156) slijmbeurzen in het lichaam: ervoor te zorgen dat spieren en pezen soepel langs de bottige delen kunnen bewegen.

Hoe ontstaat een irritatie van je slijmbeurs?

Dat heeft te maken met zijn ligging. Als je namelijk vaak op je knieën zit, bijvoorbeeld tijdens je werk als loodgieter, vloerlegger of dakwerker, kan het zo zijn dat de slijmbeurs geïrriteerd raakt door de continue druk die hierop wordt uitgeoefend. Een directe impact, bijvoorbeeld tijdens sport, kan ook zorgen voor een prepatellaire bursitis. Tot slot kan het veroorzaakt worden door een bacteriële infectie.
De tweede slijmbeurs die we hier bespreken is de pes anserinus bursa. Irritatie van deze slijmbeurs komt vaak voor bij jongeren die aan sport doen, mensen met overgewicht of ouderen die artrose in de knie hebben.

Wat voel je van een irritatie van je slijmbeurs?

Bij een slijmbeursontsteking merk je vaak pijn tijdens activiteiten, maar meestal niet ’s nachts. Als je kijkt naar je knie merk je een snelle zwelling op de plek waar de slijmbeurs zich bevindt. Ook kan het drukgevoelig zijn en warm aanvoelen. Bursitis veroorzaakt door infectie produceert vocht en roodheid.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van een slijmbeursirritatie?

Zolang de slijmbeurs niet is geïnfecteerd met bacteriën is het vrij goed te behandelen met rust, eventueel ijs, hoog houden van de knie en een ontstekingsremmend medicijn als ibuprofen. Op het moment dat dit allemaal niet helpt kun je in overleg met de huisarts beslissen om met een naald een ontstekingsremmend middel in te brengen. Als dit ook niet helpt kun je in overleg met de orthopeed besluiten om de bursa chirurgisch te laten verwijderen, maar dit komt niet vaak voor.

Een snelle diagnose is belangrijk, om verdere irritatie van de slijmbeurs te voorkomen en deze zo snel mogelijk tot rust te laten komen door middel van gerichte aanwijzingen.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een slijmbeursirritatie

Eerst onderzoeken wij de knie grondig, om specifiek te bepalen waar de pijn vandaan komt en hoe het kan zijn ontstaan. Wij begeleiden je vervolgens met het terugwinnen van de beweeglijkheid van je knie, om daarna te starten met gerichte oefentherapie. Zo bereiken we zo snel mogelijk weer een optimale functie van jouw knie. Wij vertellen jou hoe je klacht is ontstaan en op welke manier jij er zo goed mogelijk mee om kan gaan.

Ben jij benieuwd of je last hebt van een slijmbeursontsteking en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.