Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een Mediale Patellofemorale Ligament Procedure.

Wat is een Mediale Patellofemorale Ligament Procedure?

Een mediale patellofemorale ligament procedure – MPFL procedure – is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd om het mediale patellofemorale ligament te herstellen of te vervangen. Het MPFL is een belangrijke structuur aan de mediale zijde (binnenzijde) van de knie, die de knieschijf (patella) stabiliseert en voorkomt dat deze naar buiten (lateraal) uit de groeve van het dijbeen (femur) glijdt.

Wanneer wordt een Mediale Patellofemorale Ligament Procedure uitgevoerd?

Deze procedure wordt meestal overwogen wanneer er sprake is van chronische of herhaalde patella-luxaties (knieschijfontwrichtingen), waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt en naar de buitenkant van de knie beweegt. Patella-luxaties kunnen leiden tot pijn, instabiliteit en beperkingen in het bewegen.

Hoe gaat een Mediale Patellofemorale Ligament Procedure?

Tijdens een MPFL-procedure wordt het beschadigde of verslapt MPFL-ligament vervangen door een stuk peesweefsel, meestal afkomstig van de patiënt zelf (autograft) of, in sommige gevallen, van een donor (allograft). De meest voorkomende pees die wordt gebruikt voor de reconstructie is de gracilispees, die zich aan de binnenkant van het bovenbeen bevindt. Er kan ook worden gekozen voor een Internal Brace™ techniek waarbij er een botanker geplaatst wordt in de knieschijf met daaraan 4 fiber draden die weer zorgen voor een intact MPFL.

De procedure wordt meestal uitgevoerd met behulp van een kijkoperatie, ook wel artroscopie genoemd. Hierbij worden kleine sneetjes gemaakt rond de knie, en een kleine camera en chirurgische instrumenten worden ingebracht om de reconstructie uit te voeren. De nieuwe pees wordt stevig verankerd aan het bot van de knieschijf en het dijbeen om de stabiliteit van de knieschijf te herstellen.

Wanneer kies je voor een Mediale Patellofemorale Ligament Procedure?

Een MPFL-procedure kan een effectieve behandeling zijn voor patiënten met chronische knieschijf-luxaties en aanhoudende knie-instabiliteit. Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s en complicaties verbonden aan de procedure, en de uiteindelijke uitkomst is afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om samen met de orthopedisch chirurg al deze opties goed te bespreken, de juiste behandelkeuze te maken en de verwachtingen voor het herstel te begrijpen.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een Mediale Patellofemorale Ligament Procedure

Na de operatie begint de revalidatie en fysiotherapie om het herstel te bevorderen. De duur en het specifieke revalidatieprotocol kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het letsel en de individuele behoeften van de patiënt. Het doel van de revalidatie is om de knie weer in functie te brengen, de spierkracht en stabiliteit te verbeteren, en een veilige terugkeer naar activiteiten en sport mogelijk te maken. Over het algemeen ligt de revalidatietijd tussen de 3 en 6 maande, afhankelijk van je hulpvraag.

Heb je last van chronische of herhaalde knieschijf ontwrichtingen, of wil je graag begeleid worden in jouw revalidatie hiervan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.