FYSIOTHERAPIE VOOR EEN NEK HERNIA

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een nek hernia.

Wat is een nek hernia?

Je hebt misschien wel eens van een ‘Hernia’ gehoord, omdat jij, of een vriend of familielid heeft hiermee te maken heeft gehad. Ondanks de heftige klachten die een hernia kan veroorzaken, is het goed om te weten dat de meeste mensen geen klachten van een hernia ondervinden.

Wanneer een hernia wel voor klachten zorgt zal in 43% van de mensen de klachten binnen enkele maanden over zijn(KNGF). Gemiddeld duren de klachten ongeveer 6 maanden(KNGF) en binnen 12 maanden neemt de pijn behoorlijk af en gaat het activiteiten niveau weer behoorlijk omhoog(Leverhorst et al.)

Hoe ontstaat een nek hernia?

De nek bestaat in totaal uit 7 wervels, ook wel de cervicale wervelkolom genoemd. Tussen de wervellichamen bevinden zich tussenwervelschijven, met uitzondering van de eerste twee wervels. De tussenwervellichamen (discus) bestaat uit een sponsachtige kern (nucleus pulposus) en daaromheen sterk vezelige verbindingen (anulus fibrosis). De tussenwervelschijf is in staat om water te binden en is daarmee goed bestendig tegen compressiekrachten, zoals dragen van het hoofd. Ook is deze erg elastisch waardoor grotere bewegingsmogelijkheden aanwezig zijn. Aan de achterzijde van de tussenwervelschijven bevindt zich het ruggenmerg waarvan zich aan beide kanten twee zenuwen ontspringen die de arm innerveren en aansturen op spieractiviteit, maar ook tast en pijnprikkels waar kunnen nemen.

Bij een hernia is er sprake van een scheur in de buitenste laag van de tussenwervelschijf, waardoor de sponsachtige kern naar buiten treedt en druk op de zenuw kan geven. Vaak gaat dit ook gepaard met een ontsteking van de zenuw. Met juiste aanpak kan het lichaam hiervan goed herstellen.

Wat voel je van een nek hernia?

Bij een nekhernia komen verschillende symptomen voor. Deze kunnen sterk verschillen per individu. Men ervaart nek- en armpijn, waarbij de armpijn heviger is qua pijnintensiteit. De armpijn kan schietend, brandend en/of elektrisch van aard zijn en straalt vaak uit naar de hand, en kan worden opgewekt bij bewegingen van de nek. Daarnaast kan men tintelingen, krachtsverlies- en/of doof gevoelens ervaren in de arm. Naast nek en armpijn zien wij vaak pijn op of rondom het schouderblad.

Fysiotherapie voor een nek hernia

Binnen fysiosportief behandelen wij mensen met een nek hernia.

Na een screening, intake en een lichamelijk onderzoek wordt samen met jou besproken wat voor verschillende behandelmethodes effectief zouden kunnen zijn. Inzicht krijgen van je eigen klachten staat hierin centraal. Ook wordt er besproken wat de prognose is (hoe lang duurt het en hoeveel afname in klachten mag er verwacht worden).

De behandeling bestaat verder uit verschillende behandelmethodes die vallen onder Manuele therapie en oefentherapie. Het toepassen van massages kan in sommige situaties ook meerwaarde hebben. Een combinatie van de bovenstaande behandelmethodes maakt het mogelijk om de klachten te doen afnemen op relatief korte termijn maar ook op lange termijn. De nek fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.