FYSIOTHERAPIE VOOR EEN PEES BLESSURE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor pees blessures.

Wat is een pees blessure?

Pezen spelen een belangrijke rol bij menselijke beweging. Ze vormen de brug tussen spier en bot en zijn essentieel voor de stabiliteit van gewrichten. Pezen bestaan uit peescellen die matig doorbloed zijn en bevatten wel veel (pijn-)zenuwen. Net als andere weefsels van het bewegingsapparaat kunnen pezen slijten en beschadigd raken

Een pees blessure – tendinopathie – is vaak het gevolg van slijtage van het peesweefsel door overbelasting. Door de – tijdelijke – overbelasting ontstaat er schade in de pees en reageert het lichaam hierop met een mechanisme om deze schade te herstellen. Dit mechanisme is volstrekt normaal en is ook juist bedoeld om het aan- gedane weefsel te herstellen. De term peesontsteking die hiervoor vaak gebruikt wordt is misschien daarom ook niet helemaal juist. Aangezien er geen sprake is van een daadwerkelijke ontsteking. Bij een tendinopatische pees is de mate van herstel kleiner dan de schade die is ontstaan tijdens de overbelaste fase. De schade aan de pees zal hierdoor steeds groter worden en dit kan klachten geven als pijn, stijfheid en beperkingen bij sporten.

Wat merk ik van een pees blessure?

Over het algemeen wordt in het eerste stadium vaak ochtendstijfheid en/of startstijfheid aan- gegeven die snel wegtrekt bij bijvoorbeeld sporten. In een volgend stadium trekt de pijn wat later weg en komt – soms – na afloop terug en in het ergste geval zijn de klachten eigenlijk continu aanwezig en lukt sporten niet eens meer.

Om een tendinopathie te kunnen diagnosticeren en in het juiste stadium te classificeren is het belangrijk om de eventuele schade in beeld te krijgen en in kaart te brengen. Bij fysiosportief maken we meestal gebruik van echodiagnostiek omdat dat nauwkeurig, snel en eenvoudig uit te voeren is.

Wat kan ik zelf doen aan een pees blessure?

Vroegtijdig herkennen van een beginnende peesklacht vinden wij essentieel om erger te voorkomen. Ervaar je dus pijn, zwelling of stijfheid van een pees kijk dan uit met -over-belasting en breng de duur en intensiteit van je activiteiten terug.

Is de klacht langer dan 2 weken aanwezig en neemt tijdens het sporten de pijn alleen maar toe stop dan tijdelijk. Omdat het zo belangrijk snel te weten wat er aan de hand is raden we aan om samen met de fysiotherapeut een diagnose te laten stellen.

Ook kan ons team van sportfysiotherapeuten jou goed helpen met fysiotherapie.

Fysiotherapie voor een pees blessure van fysiosportief

Na de bepaling van het stadium van de pees blessure stelt de fysio samen met jou een behandelplan op om zo goed en snel mogelijk weer verantwoord te kunnen sporten. De fysiotherapie bestaat onder andere uit uitvoerige voorlichting en advies over jou type peesblessure, oefeningen om fit te blijven en de pees sterker te maken, behandeling zoals; massage, tape-technieken, manuele therapie en dry needling en shockwave. Daarnaast geeft de fysiotherapeut je ook preventieve adviezen om de kans op herhaling te verkleinen.

Heb je een vraag over fysiotherapie voor een pees blessure of wil je hier een afspraak voor maken?

 

Meer informatie over sportfysiotherapie van fysiosportief Groningen

Meer informatie over onze sportfysiotherapie lees je op onze webpagina over sportysiotherapie