Fysiotherapie voor een pijnlijke en stijve schouder door het schouderteam van fysiosportief
Heb je pijn in je schouder, merk je dat je schouder verstijft en je hem steeds minder goed kan bewegen? Dan heb je wellicht een schouderklacht die fysiotherapeuten een frozen shoulder noemen.
De schouder fysiotherapeuten van ons schouderteam behandelen regelmatig een frozen shoulder met fysiotherapie en leggen je in dit artikel graag uit hoe ze dat doen.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder start vaan met een vervelende pijn in de schouder, die steeds erger wordt. Deze pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking in het schoudergewricht (het bindweefsel dat om een gewricht zit). Het beloop van een Frozen shoulder is vaak dat het in de loop van enkele weken tot maanden de schouder steeds minder goed kunt bewegen. De reden hiervoor is dat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’.
Deze verstijving (mobiliteits beperking) kan in alle richtingen voorkomen. Het criterium voor een frozen shoulder is dat je de schouder in ten minste drie richtingen minder goed kunt bewegen. Meestal ontstaat een frozen shoulder beeld na een val of operatie (trauma), maar soms is er ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen (spontaan). Bij diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson zien we dat het Frozen shoulder beeld vaker voor komt. Uit recent onderzoek blijkt ook dat ook langdurige stress een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van een frozen schouder.
Wat merk je van een frozen shoulder?
Een frozen shoulder beeld kenmerkt zich vrijwel altijd middels drie fasen.
Fase 1: bevriezing en verstijvende fase
Fase 1 duurt gemiddeld genomen enkele weken tot gemiddeld negen maanden. De pijn in de schouder zal langzaam toenemen en kan als zeer hevig worden ervaren. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Normale activiteiten zoals het aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden kunnen als zeer pijnlijk worden ervaren en kunnen tevens hevige pijnscheuten geven.
De meeste mensen ervaren ook pijn in rust, dus als je niets doet, en zelfs ’nachtelijke pijnen. Klachten aan bovenrug en nek kunnen ook passen bij dit beeld. Je zal ervaren dat je schouder steeds stijver wordt. Juist in deze fase is het verstandig om je schouder niet te forceren tijdens activiteiten. Te veel prikkeling kan leiden tot meer pijn en meer stijfheid.
Fase 2: De bevroren fase
Na fase één treedt fase twee in werking en deze fase duurt gemiddeld genomen vier tot negen maanden. De pijn in je schouder zal langzaam afnemen maar de stijfheid blijft. In deze fase kun je tevens geleidelijk intensiever gaan oefenen samen met onze fysiotherapeut.
Fase 3: De ontdooiende fase
Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn zal verdwijnen (volledig) en de bewegelijkheid van de schouder zal in de meestel gevallen nagenoeg helemaal terug komen.
Fysiotherapie voor een pijnlijke en stijve schouder
Wat we weten van de frozen shoulder is dat het meestal vanzelf weer over zal gaan. Dit kan echter wel heel lang duren: tussen de tien maanden tot meer dan drie jaar.
Om dit proces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, is deskundige begeleiding van onze fysiotherapeut een belangrijk punt. Samen kunnen we achterhalen of er factoren zijn die het herstel zouden kunnen belemmeren en daar een oplossing voor vinden. Heb je dus het idee een frozen shoulder te ontwikkelen dan is het verstandig om even een van onze shouderfysio’s raad te plagen voor hulp bij dit proces.
Wij als fysiotherapeut kunnen uitleg geven wat er aan de hand is met je schouder en advies geven hoe je de schouder kunt en mag belasten. Zelf al heb je veel pijn, het blijft belangrijk om binnen bepaalde grenzen te blijven bewegen. In grote lijnen bestaat onze behandeling van een frozen shoulder uit:
- Hulp bij het bewaken van de balans tussen belasting en ontspanning.
- We leren je hoe je moet omgaan met de schouder beperking tijdens bijvoorbeeld het sporten, op je werk of juist tijdens (huishoudelijk) werk.
- In de meeste gevallen maken we een individueel huiswerk-oefenprogramma om het herstel te bevorderen.
- Verder zal en aandacht zijn voor mobilisaties en andere technieken om de pijn van de schouder en bovenrug/nek te verminderen en daardoor de beweeglijkheid te vergroten.
- Middels testen en meten krijgen wij als fysiotherapeut, maar ook als patient, inzicht in de vooruitgang van de schouderfunctie.