FYSIOTHERAPIE VOOR EEN RIB STRESS FRACTUUR

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een rib stress fractuur.

Wat is een rib stress fractuur?

Beste Roeier, naar aanleiding van onze intake hebben we geconstateerd dat je een – beginnende – ribstressfractuur hebt. Aanvullend onderzoek is in dit geval niet nodig. Op een rontgenfoto kan je het vaak pas zien na 2-3 maanden, als de kalkvorming zichtbaar is. We trekken deze conclusie op basis van vragen tijdens de intake en het lichamelijk onderzoek.

Hoe ontstaat een rib stress fractuur?

Een stressfractuur ontstaat door kleine haar- scheurtje in het bot welke vaak het gevolg is van (chronische) overbelasting. Het wordt daarom ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd. Tijdens elke belasting vindt er druk en buiging van het bot plaats. Deze microschade zal nor- maal gesproken herstellen. Als de belasting te zwaar of te snel achter elkaar plaatsvindt, is er onvoldoende tijd voor het herstel van het bot. Dit kan dan leiden tot microschade op micro- schade en uiteindelijk een stressfractuur. Het lichaam heeft dan onvoldoende tijd gehad om zich aan te passen aan de geleverde belasting. Hierdoor wordt de belastbaarheid van de bot- structuren na verloop van tijd overschreden.

Wanneer loop je risico op een rib stress fractuur?

Algemeen
• Trainingsopbouw en/of plotselinge verander- ing in het trainingsschema.
•  Vermoeidheid in de spieren die ontstaat tijdens het sporten. Hierdoor kunnen de spieren minder goed in staat zijn om de herhaalde schokbelasting te absorberen.

Roeispecifiek
• Externe factoren zoals nieuw materiaal, – zwaardere – afstelling van de boot
• Scapulothoracale disfunctie, kracht van je schouderblad tov je wervelkolom
• Verhouding kracht armflexoren en been- extensoren en het versnellingspatroon van de handel en het bankje. De roeiers met een ribstressfractuur laten een grotere versnelling van het bankje zien in de eerste 60ms van de haal.

Onze ervaring uit de praktijk is dat opvangen van “klappen” ook een risicofactor is. Zoals het vallen van de boot. Dit zien we vooral in en na (winter)periodes wanneer de techniek nog niet optimaal is, er wel veel kilometers worden gemaakt en de weersomstandigheden koud en nat zijn met veel wind en golfslag. Verder zien we vaak een relatie met langdurig studeren in een voorovergebogen de houding. Bijvoorbeeld tijdens tentamenperiodes.

Hoe lang duur een rib stress fractuur?

Het herstel duurt meestal 6 weken. Het betekent niet dat je dan niks kan doen. In het begin is rust belangrijk. Daarna starten we snel met wattbiken. Dit bouwen we op van extensief naar intensief naar een krachtuithoudingsvermogen training. Vervolgens kan je op de Dyno en daarna voegen we ook de Row Perfect toe. Tegen die tijd kan je ook starten met core oefeningen. En krijg je een preventief programma voor je rib om herhaling te voorkomen. Als dat allemaal goed gaat, kan je weer beginnen met de boottrainingen.

Opbouw van je training na een rib stress fractuur
Belangrijk is om te beseffen dat wanneer we het te snel opbouwen, je een terugval zal krijgen en je weer opnieuw kan beginnen met tellen in je herstel. Hierdoor is het erg belangrijk dat we elke week testen hoe het is en bepalen of je in een volgende fase kan starten. Zo zorgen we er samen voor dat je zo snel mogelijk weer op je oude sportniveau komt.

Fysiotherapie voor een rib stress fractuur van fysiosportief

Heb je een vraag over fysiotherapie voor een rib stress fractuur of wil je hier een afspraak voor maken?

 

Meer informatie over sportfysiotherapie van fysiosportief Groningen

Meer informatie over onze sportfysiotherapie lees je op onze webpagina over sportysiotherapie