FYSIOTHERAPIE VOOR EEN RUNNERS KNEE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een runners knee.

Wat is een runners knee?

Zeurende pijn aan de buitenzijde van de knie? De Runners knee, ook wel een lopersknie of ‘tractus iliotibialis frictiesyndroom’, is een overbelastingsklacht aan de buitenzijde van de knie. De klacht komt voornamelijk voor bij hardlopers, vandaar ook de naam. Toch kan het ook zeker voorkomen bij andere sporters.
Jouw knie bestaat simpel gesteld uit drie bottige delen die met elkaar een gewricht vormen. Het onderbeen, bovenbeen en de knieschijf. Aan de bottige delen zitten spieren vast om ervoor te zorgen dat het gewricht kan bewegen. Aan de buitenzijde van het bovenbeen zit een grote peesplaat die voor stabiliteit in de knie zorgt. Deze peesplaat (tractus iliotibialis) kan geïrriteerd en zelfs wat ontstoken raken bij overbelasting door bijvoorbeeld hardlopen.

Hoe ontstaat een runners knee?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een lopersknie. De stand van je benen is bijvoorbeeld belangrijk, bij een O-stand is er meer kans op wrijving van de band langs het kniegewricht. Een beenlengteverschil of afwijking in de voet kan ook zorgen voor deze blessure. Ook kan de blessure voortkomen uit een verminderde of dysfunctionele beweeglijkheid van de wervelkolom.

Wat voel je van een runners knee?

De klachten ontstaan geleidelijk aan de buitenkant van de knie. In het begin komt de pijn op tijdens het sporten en verdwijnt daarna vrij snel. De pijn is vaak branderig en zeurend en kan doortrekken in het onderbeen. Als je je been meer belast, neemt de pijn toe.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een runners knee?

Voor het herstel van een runners knee is het belangrijk om jouw activiteiten aan te passen tot op het niveau dat de irritatie af gaat nemen. Daarnaast kunnen bepaalde rekoefeningen jou helpen om wat soepeler te bewegen, waardoor de wrijving van de tractus ook minder wordt. Tot slot kun je de bovenbenen versterken zodat er minder belasting komt op de tractus.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een runners knee

Binnen de fysiotherapie is de diagnose runners knee op basis van lichamelijk onderzoek vaak goed te stellen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op een spoedig en volledig herstel. Wij kijken, naast het stellen van de diagnose, ook naar de oorzaak van de overbelasting. Die pakken wij vervolgens samen met jou aan, zodat het je niet nog een keer overkomt.

Wij helpen jou met het terugwinnen van de mobiliteit in je knie en heup door gerichte rekoefeningen en geven jou tips hoe je de structuren kan ontspannen, zodat de band minder gaat irriteren. Daarnaast gaan we met jou aan de slag in de oefenzaal om de gehele keten sterk en stabiel te maken. Dit zorgt voor een betere rolverdeling van jouw spieren, waardoor er minder overbelasting plaatsvindt.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een Runners knee en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.