FYSIOTHERAPIE VOOR EEN SCHEUR IN JE ACHTERSTE KRUISBAND

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een scheur in je achterste kruisband.

Wat is een achterste kruisband?

Een stuk minder bekend dan de voorste kruisband, maar hij zit er toch echt! De achterste kruisband. De achterste kruisband bevindt zich eigenlijk midden in de knie. Hij loopt schuin achter zijn bekende broer, de voorste kruisband, langs en verbindt de voorkant van het bovenbeen met de achterkant van het scheenbeen. Doordat hij zo is gepositioneerd zorgt hij er dus voor dat het scheenbeen niet te ver naar achteren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen.

Hij scheurt niet zo vaak als de voorste kruisband, doordat de beweging die hij tegenhoudt wat minder vaak voorkomt, en de achterste kruisband de sterkste band is in de knie.

Hoe ontstaat een scheur van je achterste kruisband?

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij verkeersongelukken, waarbij de knie hard tegen het dashboard aankomt (het zogenaamde dashboard-trauma) of bij contactsporten als het onderbeen door een val, tackle of botsing naar achteren beweegt ten opzichte van het bovenbeen. Ook kan er een letsel ontstaan bij het overstrekken van je knie waarbij je knie naar achteren doorbuigt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeerde landing na een sprong.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een scheur van je achterste kruisband?

Eerst moet jij erachter zien te komen in welke mate jouw achterste kruisband is afgescheurd, en of er nog andere schade in je knie zit. Een goede diagnose is dus juist in het begin van essentieel belang. Als het kort geleden is gebeurd, is het belangrijk om de knie rust te geven, hoog te houden en eventueel koeling toe te passen. Op die manier kun je de pijn en zwelling wat naar beneden brengen. Eventueel kun je tijdelijk gebruik maken van krukken om de knie te ontlasten.

Ons team van knie fysiotherapeuten kan jou goed helpen bij een snelle diagnose, eventueel in samenwerking met de orthopeden uit ons netwerk.

Fysiotherapie voor een scheur in je achterste kruisband

Wij kunnen jou adviseren en helpen in de eerste weken na het letsel. Denk hierbij aan mobiliseren (herwinnen van de buig en strek mogelijkheden) en ook het monitoren en sturen van de belasting zodat de knie voldoende rust krijgt om te herstellen. Nadat de knie zijn beweeglijkheid weer heeft teruggewonnen is het belangrijk om te starten met gerichte oefentherapie, waarbij de hele keten wordt opgetraind. Monitoren is belangrijk, om te kijken of er sprake is van een verbetering van stabiliteit en kracht.

Ben jij benieuwd of jij je kruisband hebt afgescheurd of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.