FYSIOTHERAPIE VOOR EEN SCHEUR IN JE VOORSTE KRUISBAND

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een scheur in je voorste kruisband.

Een scheur in je voorste kruisband

Zo klein, maar toch zo belangrijk. Een bandje van ongeveer 25 tot 35 mm lang, met een dikte van ongeveer je pink. Hij loopt binnenin je kniegewricht schuin van je onderbeen naar je bovenbeen toe. Een bandje dat ervoor zorgt dat jouw knie wordt gestabiliseerd, met name in voor- achterwaartse richting. En echt niet leuk om af te scheuren!

Hoe ontstaat een scheur in je voorste kruisband?

Toch komt het helaas vaak voor. Het gaat dan om een situatie waarbij er een verkeerde draaibeweging van het been wordt gemaakt. Maar het kan ook ontstaan bij te veel buiging van de knie of geforceerde overstrekking. Ook bij verkeersongevallen kan een voorste kruisbandscheur ontstaan. Het kost 45 milliseconden om de voorste kruisband te scheuren, terwijl er 88 milliseconden nodig zijn om de spieren aan te spannen!

Wat voel je van een scheur in je voorste kruisband?

Je merkt vaak pijn, soms hoor je een knap, en je knie wordt vaak snel dik. Het wordt moeilijk om fatsoenlijk te lopen of trap te lopen. Als de knie wat minder dik is na een paar dagen kun je een instabiel gevoel houden in je knie. Een goede diagnose is moeilijk te stellen, maar wel belangrijk! Als je dit letsel namelijk mist, en er een nieuw trauma ontstaat terwijl de instabiliteit al aanwezig is, is dit erg ongunstig voor een goed beloop en herstel.

Hier kan ons team van knie fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een scheur in je voorste kruisband

Een aantal van onze fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van knieklachten. Deze fysiotherapeuten behandelen veel mensen, met name sporters, waarbij dit bandje gescheurd is. Vanwege ruime ervaring met dit soort letsels, is de diagnose vaak snel gesteld.

Als er sprake is van een operatie, waarbij de orthopeed een nieuwe kruisband in de knie heeft geplaatst, begeleiden wij je van A tot Z, waarbij we goed contact houden met de operateur.

Hierbij maken wij gebruik van ons eigen protocol, gestoeld op de richtlijn van het KNGF. Eerst zorgen we ervoor dat de knie weer rustig wordt na de operatie, we starten met mobiliseren zodat de knie zijn beweeglijkheid weer terugkrijgt. Na een aantal weken starten we met fietsen, en daarna beginnen we met gerichte oefentherapie om jouw knie weer sterk, stabiel, snel, coördinatief en uiteindelijk ook explosief te optimaliseren. Zo heb jij de grootste kans om na 9-12 maanden je sport weer op een verantwoorde manier uit te kunnen oefenen!

Ben jij benieuwd of jij je kruisband hebt afgescheurd, of wil je graag begeleid worden in de revalidatie na je operatie?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatie over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.