FYSIOTHERAPIE VOOR EEN SLIJMBEURSONTSTEKING IN JE HEUP

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een slijmbeursontsteking in je heup.

Wat is een slijmbeursontsteking in je heup?

De trochantor major is het begin van je heupkop en kun je voelen als een botstuk aan de zijkant van je heup, hierop ligt ook je slijmbeurs. Slijmbeurs ontsteking kenmerkt zich door pijn in deze regio. Typisch voor deze klacht is pijn in rust en tijdens het slapen. Deze klachten worden vooral gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking in je heup?

De ontstaanswijze kan zowel acuut door bijvoorbeeld een valtrauma als geleidelijk door overbelasting van de trochantor regio.

Wat voel je van een  slijmbeursontsteking in je heup?

Eenmaal overbelast zorgt een slijmbeursontsteking voor pijnklachten bij langere afstanden lopen, liggen op de pijnlijke zijde, traplopen, vormen van kracht zetten zoals op het pijnlijke staan en in rust.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een slijmbeursontsteking in je heup?

Op het moment dat je klachten hebt, is het belangrijk dat je relatieve rust neemt. Dit bekend niet dat je stopt met belasten, maar stopt met het opzoeken van de meest provocerende bewegingen op dat moment. Nadat je voldoende rust hebt genomen en de liespijn minder is geworden, kun je een start maken met krachtoefeningen voor de benen en bovenlichaam om de belastbaarheid van de heupregio te vergroten.

Hier kan ons team van heup fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een slijmbeursontsteking in je heup

Samen met je fysiotherapeut kun je de mate van beperking in het dagelijks leven in kaart brengen. Waarbij we je kunnen adviseren ten aanzien van de belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat het gewricht aan kan). Ook kunnen we voor jou een op maat gemaakt behandelplan maken waarbij we je benen op trainen zodat de heup de gevraagde belasting van bijvoorbeeld het sporten weer aan kan. Mochten de klachten toch niet verbeteren dan kunnen we eventueel doorverwijzen naar specialisten binnen ons netwerk zoals sportartsen en/of orthopeden waar wij korte lijnen mee hebben voor verder diagnostiek en behandeling.

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je heup

Voor meer informatie over de heup kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.