FYSIOTHERAPIE VOOR EEN STENOSE IN JE RUG

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een stenose in je rug.

Wat is een stenose in je rug?

De rug heeft net als elk ander gewricht te maken met een natuurlijke veroudering in de loop van de tijd. Deze veroudering wordt degeneratie genoemd. Een groot deel van de mensen boven de 40 jaar hebben al degeneratie van hun rugwervels, in aantal en gradatie toenemend, naarmate de leeftijd vordert. Echter ervaart een groot deel hiervan niet tot nauwelijks pijn- of andere klachten. Een deel van de bevolking ondervindt helaas wel klachten. Een klachtenbeeld daarvan is een stenose. Deze kenmerkt zich door een vernauwing van de ruimte waar de zenuwen uitkomen. Deze stenose zorgt voor druk op de zenuw.

Wat voel je van een stenose in je rug?

Het klachtenbeeld van een stenose kan wisselend worden ervaren. Bij een deel van de mensen met een stenose dient zich alleen rugpijn aan. Een ander deel van de mensen ervaart ook uitstralende pijn in het been, verminderde kracht of reflexen in de benen of vermoeidheid van de benen tijdens langdurig staan of lopen.

Hoe ontstaat een stenose in je rug?

Veroudering van onze gewrichten is een natuurlijk proces. Rug artrose is dus naarmate we ouder worden bij eenieder van ons in een bepaalde mate aanwezig. Sommige mensen hebben erfelijke factoren of een voorgeschiedenis van blessures of trauma’s van de rug die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van deze klacht.

Wat kan je zelf doen aan de klachten van een stenose in je rug?

Als u merkt dat u veel klachten heeft aan de rug helpt het vaak tijdelijk om te bukken door te steunen op de knieën of gaan zitten effectief is. Ook is het belangrijk om u leefstijl aan te passen. Door regelmatig aan bewegen/sport te doen kunt u klachten en verergering verminderen. Ook matig/intensieve krachttraining voor uw rug en benen kunnen hieraan bijdragen.

Fysiotherapie voor een stenose in je rug

Een rug stenose valt in de eerste plaats niet op te lossen, het is immers een natuurlijk proces. Wel kunnen wij als fysiotherapeuten u begeleiden en adviseren. Denk hierbij aan pijn reducerende oefeningen en hulp bij het verbeteren van de bewegelijkheid. De rug fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.