Fysiotherapie voor een tenniselleboog

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een tennisselleboog.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een overbelasting van de pezen en/of spieren van de onderarm die de pols strekken. De aanhechtingen van deze pezen zitten aan de boven-buitenkant van de elleboog. Soms zit de overbelasting aan de binnen-onderkant, dit noemen we een golferselleboog. De pijn kan erg vervelend zijn, maar is verder niet schadelijk.

Hoe ontstaat een tennisselleboog?

De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken. Gek genoeg wordt maar 5 % van alle tennisellebogen daadwerkelijk veroorzaakt door tennis. Wel is het zo dat 50 % van alle tennissers eens in hun leven te maken krijgen met een tenniselleboog. Oorzaken kunnen gebruikelijke en ongebruikelijke activiteiten zijn. Het komt bijvoorbeeld voor bij mensen die hun normale activiteiten blijven doen, maar waarbij hun lichaam er minder goed tegen bestand is. De balans tussen belasting en belastbaarheid mist.

Langdurig gebruik van de pols en hand, wanneer u bijvoorbeeld een computer gebruikt of een machine bedient kan ook leiden tot een tenniselleboog. Het kan sporters, niet-sporters, kinderen en volwassenen overkomen. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, over het algemeen tussen de 30 en 50 jaar.

Wat voel je van een tenniselleboog?

Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan uitstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij bovenhands tillen van (zware) voorwerpen, knijpen, een hand geven en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. Het vasthouden van voorwerpen kan moeilijk zijn, en soms is het lastig en pijnlijk om de arm volledig te strekken. Ook kun je klachten ervaren bij het gebruiken van een computermuis.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een tenniselleboog?

Het is belangrijk om overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen te maken te voorkomen. Op die manier kan de pijnlijke plek een kans krijgen om te herstellen. In de meeste gevallen gaat het dan vanzelf over, en om dit te bevorderen mag u de arm licht belasten en blijven bewegen, maar vermijdt de pijn zoveel mogelijk.

Je mag blijven sporten, eventueel met een brace en/of elleboogband. Voorwaarde is wel dat je ook tijdens het sporten pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk voorkomt.

Als je elleboogklachten aanhouden, dan kan ons team van elleboog fysiotherapeuten jou goed helpen.

Fysiotherapie voor een tenniselleboog

Allereerst beoordeelt de fysiotherapeut de elleboog en stelt vast in welk stadium de tenniselleboog zich bevindt. Hiervoor maakt hij eventueel gebruik van echografie.

Jouw fysiotherapeut stelt samen met jou een persoonlijk behandelprogramma op om u zo snel mogelijk te doen herstellen. Hij maakt hiervoor gebruik van op maat gemaakte oefeningen, manuele technieken en massagetechnieken om de beweeglijkheid en de doorbloeding te bevorderen. Ook kan hij gebruik maken van medical taping, ter ondersteuning van de arm en om pijn te verlichten.

De therapeut kan, afhankelijk van de ernst, aanbevelen naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek of voor het voorschrijven van medicatie. Soms kan een operatie of een injectie met corticosteroïden worden overwogen, maar dit gebeurt niet vaak.

Ben jij benieuwd of je last hebt van een tenniselleboog en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je elleboog

Meer informatie over fysiotherapie voor elleboogklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de elleboog, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de elleboog en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je elleboog bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.