FYSIOTHERAPIE VOOR EEN THORACIC OUTLET SYNDROME

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een thoracic outlet syndrome.

Wat is thoracic outlet syndrome (TOS)?

Het is een verzamelnaam voor aandoeningen van de vaatzenuwbundel van je schouder. Deze bundel bestaat uit een slagader (arteria subclavia), een ader (vena subclavia) en een zenuwknoop (plexus brachialis). Er is een opening van de borstkas naar de arm toe en die bevindt zich in de hals net boven het sleutelbeen. De vaatzenuwbundel gaat door die opening (thoracic outlet).

Hoe ontstaat TOS?

Het is een kleine ruime waar de vaatzenuwbundel doorheen moet gaan voordat hij de arm bereikt. De ruimte wordt begrensd door je borstbeen, je eerste borstwervel aan de achterkant en de eerste rib en sleutelbeen aan de voorkant. Aan al deze botstructuren hechten ook veel pezen en ligamenten. Eén van deze structuren kunnen de oorzaak vormen van beknelling van de vaatzenuwbundel.

Als er sprake is van TOS wordt de ruimte smaller waardoor de bundel verder bekneld raakt, met name bij het heffen van de arm. Dit kan komen door een overbelastingsblessure door herhaaldelijk heffen van de arm waardoor er een pees geïrriteerd is geraakt, of na een doorgemaakt trauma. Ook het snel toenemen van spiermassa, bijvoorbeeld als je opeens 5 keer in de week aan krachttraining gaat doen, kan de ruimte kleiner doen worden en de bundel beknellen.

Wat voel je van TOS?

Het hangt er vanaf welke structuur precies is bekneld. Zoals beschreven boven kan dit een ader, slagader of zenuw zijn. Bij een zenuw-variant kun je last hebben van tintelingen of doofheid in de arm. Ook kan er krachtsverlies optreden, of voelt de arm vermoeid aan. Deze klachten worden veroorzaakt door een beknelde armzenuw.

Als er een ader is bekneld krijg je last van blauw/paarsverkleuring, zwelling, stuwing en een zwaar gevoel van de arm. Ook kunnen de aderen wat meer ‘tekenen’ op je arm. Bij een slagader krijg je vaak een vermoeid en zwaar gevoel in de arm. Hij kan koud aanvoelen, en vingers kunnen bleek en gevlekt zijn.

Alle bovengenoemde symptomen kunnen ontstaan of toenemen bij het heffen of gebruiken van de arm.

Wat kan je zelf doen voor het herstel van TOS?

Bij een beknelling van de zenuw is het belangrijk om te kijken hoe je houding is. Een aangepaste houding kan zorgen voor meer ruimte, waardoor de beknelling af kan nemen. Ook kunnen werk-, slaap-, hobby- en sportgewoontes de beknelling in stand houden.

Als er sprake is van een beknelling van ader of slagader is chirurgische interventie vaak aangewezen. Ga met deze klachten dan ook naar de huisarts om ze te laten beoordelen.
Al met al is het belangrijk niet te lang te wachten met deze klachten. Zoek een gespecialiseerde schouder therapeut om jou te helpen met het vaststellen van deze klacht en samen te werken aan een goed herstel.

Hier kan ons team van schouder fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor TOS

Allereerst gaan wij de schouder grondig onderzoeken. We kijken in welke mate er sprake is van TOS, en waar dit vandaan kan komen. Als er sprake is van een houdingsprobleem, gaan we met jou de juiste spieren trainen voor een goede houding. Met specifieke mobilisatietechnieken zorgen we ervoor dat jouw beweeglijkheid toeneemt. Hierdoor verbetert de functie van arm en schouder en als gevolg nemen de klachten af.

We geven jou adviezen om je leefstijl aan te passen op een manier die goed is voor je schouder. Bij onvoldoende resultaat begeleiden we jou in het overleg met de orthopeed voor een operatie. Hierna helpen we jou uiteraard met het herstel na je operatie. Dit alles doen we volgens een specifiek protocol, die we voor jou op maat maken.

Ben jij benieuwd of je last hebt van TOS en wil je weten hoe dit precies komt, of wil je graag begeleid worden om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan?

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je schouder

Meer informatie over fysiotherapie voor schouderklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatiefolders over de shouder, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de schouder en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je schouder bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.