FYSIOTHERAPIE VOOR EEN VERZWIKTE ENKEL

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een verzwikte enkel.

enkel-fysiotherapie-groningen-fysiosportief

Wat is een verzwikte enkel, ook wel een inversie trauma van de enkel?

Een verzwikte enkel enkel is een type letsel dat veel voorkomt waarbij de enkel naar binnen rolt/klapt. We noemen dit ook wel een inversie trauma van de enkel. Dit kan leiden tot beschadiging van banden (ligamenten), kraakbeen en andere weefsels rondom het enkelgewricht. Dit soort letsels komen vaak voor bij activiteiten met snelle zijwaartse bewegingen of ongelijke ondergronden (meestel binnen sportbeoefening).

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Inversie trauma’s ontstaan meestal tijdens sporten, lopen op oneffen terrein of door onverwachte bewegingen. Het gewicht wordt onverwachts op de buitenkant van de enkel geplaatst, waardoor de ligamenten worden uitgerekt of zelfs in of afscheurt.

Wat voel je van een verzwikte enkel?

Symptomen van een inversie trauma kunnen bestaan uit pijn, zwelling, instabiliteit, moeite met lopen, en in sommige gevallen, het horen of voelen van een ‘knak’ op het moment van letsel. De ernst van de symptomen varieert afhankelijk van de ernst (graad) van het letsel. Meestal is er ook, naast een dikke enkel aan de buiten kant, ook een forse blauwe verkleuring waarneembaar.

Wat kun je zelf doen bij een verzwikte enkel?

• R.I.C.E.: Rust, ijs, compressie en elevatie om zwelling te verminderen en pijn te doen laten verminderen.
• Niet-forceren: Vermijd het forceren van bewegingen (laat het gebied rustig genezen) en geef de enkel voldoende tijd om te herstellen. Rust roest dus blijf wel rustig bewegen op geleide van klachten.
• Ondersteuning: Het gebruik van een enkelbrace of tape kan de stabiliteit verbeteren en verdere schade helpen voorkomen.

Hier kan ons team van enkel fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een verzwikte enkel

Fysiotherapie speelt een essentiële rol bij het herstel na een inversie trauma. Wij als fysiotherapeuten kunnen je helpen met:

•  Oefeningen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit weer te verbeteren.
•  Mobilisatietechnieken toepassen om de beweeglijkheid van de enkel te bevorderen en weer als vanouds te krijgen.
•  Functionele training om terugkeer naar normale activiteiten en sport te vergemakkelijken.

Het is belangrijk om fysiotherapeutisch advies in te winnen voor een passend behandelplan, aangezien de aanpak kan variëren op basis van de ernst van het enkel letsel en de specifieke behoeften van jou als patiënt. Dus ben jij benieuwd naar de oorzaak van je enkelklachten wat je er zelf aan kan doen en hoe wij je met je enkelklachten kunnen helpen?

Meer informatie over fysiotherapie voor je verzwikte enkel

Voor meer informatie over de achillespees en enkel kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.