FYSIOTHERAPIE VOOR HALLUX VALGUS

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor een hielspoor.

Wat is een hallux valgus?

Bij een hallux valgus staat de grote teen in een scheefstand, in de richting van de andere tenen. Het middenvoetsbeentje voor de grote teen staat juist de andere kant op, waardoor er een knobbel ontstaat aan de buitenkant van de grote teen. Ongeveer 33 % van alle volwassenen heeft in enige mate een hallux valgus. Het wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Het is niet helemaal duidelijk hoe een hallux valgus precies ontstaat. Het kan zijn dat de gewrichten een grote beweeglijkheid hebben, dit noemen we hypermobiliteit. Ook kan het aangeboren zijn als een gevoel van een afwijking in de voet, of het kan ontstaan als de voet overmatig naar binnen zakt. Strakke schoenen of hoge hakken lijken de kans wat te vergroten. Hallux valgus komt relatief gezien meer voor bij ziektes die samengaan met ontstekingen in gewrichten, bijvoorbeeld reumato√Įde artritis.

Wat voel je van een hallux valgus?

Bij een hallux valgus kun je wat moeite hebben met lopen. Je kan pijn ervaren vaak op de plek van de knobbel, aan de zijkant van de grote teen. Je ziet dat je teen naar binnen staat, en de knobbel kan wat ontsteken, opzwellen en rood worden. Het is soms moeilijk oma passende schoenen te vinden, en hakken of smalle schoenen verergeren de pijn.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van een hallux valgus?

Het is belangrijk om je schoeisel aan te passen op de klachten. Denk hierbij aan wijde schoenen, zonder hoge hakken. Het is belangrijk om de voet veel te gebruiken en sterk te houden om zo de beweeglijkheid te behouden. Eventueel kun je een nachtspalk of steunzolen gebruiken.

Hier kan ons team van voet fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor een hallux valgus

Allereerst is het belangrijk om te bekijken wat er precies met de voet aan de hand is, en of er sprake is van een hallux valgus. Daarnaast brengen wij in kaart met jou wat je belasting is en je belastbaarheid. We maken een plan om dit met elkaar in overeenstemming te brengen. Vervolgens gaan wij aan de slag met het mobiliseren van de gewrichten in jouw voet en enkel om de beweeglijkheid te vergroten. Daarnaast gaan we met jou de oefenzaal in om door middel van oefeningen de voet te versterken.

Indien de behandeling niet voldoende aanslaat overleggen we samen met de huisarts en orthopedisch chirurg of een operatie in jouw geval de juiste aanpak is. Hierna gaan we met jou revalideren totdat jij weer probleemloos jouw dagelijkse leven kan leiden en sport kan beoefenen. Hierbij kijken we naar kracht, stabiliteit, mobiliteit, looppatroon en uiteindelijk sportspecifieke activiteiten.

Ben jij benieuwd of jij last hebt van een hallux valgus, of ben je hieraan geopereerd en wil je graag begeleid worden in het herstel hiervan?

Meer informatie over fysiotherapie voor je voet

Voor meer informatie over de voet kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.