FYSIOTHERAPIE VOOR HET FEMORO-ACETABULAIR IMPINGEMENT SYNDROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor het femoro-acetabulair impingement syndroom (FAIS).

Wat is het femoro-acetabulair impingement syndroom (FAIS)?

Het femoro-acetabulair is een pijnsyndroom waarbij extra botweefsel wordt aangemaakt op de rand van de heupkom/-kop of op beide randen. Dit extra botweefsel kan zorgen voor verminderde bewegelijkheid van het heupgewricht die beperkt tijdens bijvoorbeeld sporten of activiteiten van het dagelijks leven. Wat uiteindelijk leidt tot mobiliteit- en pijnklachten in de lies en/of bilstreek.

Hoe ontstaat het FAIS?

De exacte oorzaak van het ontstaan van FAI klachten is onbekend. Wel is er bekend dat er een aantal risicofactoren invloed hebben op deze klachten: erfelijkheid, na een operatie van het heupgewricht, herhaalde grote of kleine trauma’s en door zware sportbelasting in de groei waarbij veel draaibelasting op de benen is zoals bij voetbal, basketbal, hockey.

Wat voel je van FAIS?

Patiënten met FAIS in de heup ervaren vaak pijn in de lies en rond de heup. Men ervaart tevens problemen met bewegen, door een impingement syndroom wordt het draaien en buigen van de heup namelijk vaak beperkt.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van FAIS?

Op het moment dat je klachten hebt, is het belangrijk dat je relatieve rust neemt. Dit bekent niet dat je stopt met belasten, maar stopt met het opzoeken van de meest provocerende bewegingen op dat moment. Nadat je voldoende rust hebt genomen en de liespijn minder is geworden, kun je een start maken met krachtoefeningen voor de benen en bovenlichaam om de belastbaarheid van de heupregio te vergroten.

Hier kan ons team van heup fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor het femoro-acetabulair impingement syndroom

Samen met je fysiotherapeut kun je de mate van beperking in het dagelijks leven in kaart brengen, waarbij we je kunnen adviseren ten aanzien van de belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat het gewricht aan kan). Ook kunnen we voor jou een op maat gemaakt behandelplan maken waarbij we je benen en romp trainen zodat de heup de gevraagde belasting van bijvoorbeeld het sporten weer aan kan. Mochten de klachten toch niet verbeteren dan kunnen we eventueel doorverwijzen naar specialisten binnen ons netwerk zoals sportartsen en/of orthopeden waar wij korte lijnen mee hebben voor verder diagnostiek en behandeling

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je heup

Voor meer informatie over de heup kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.