FYSIOTHERAPIE VOOR HET TROCHANTOR MAJOR PIJNSYNDROOM

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor het trochantor major pijnsyndroom.

Wat is het trochantor major pijnsyndroom

De trochantor major is het begin van je heupkop en kun je voelen als een botstuk aan de zijkant van je heup. Het trochantor major pijnsyndroom kenmerkt zich door pijn in deze regio, met soms uitstraling richting de knie. Het is een regio waar veel pezen van spieren uit de bil en het bovenbeen aanhechten. Deze klachten worden vooral gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder.

Hoe ontstaat het trochantor major pijnsyndroom?

Het pijnsyndroom ontstaat doordat één of enkele van de structuren in de heup pijnklachten kunnen geven. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking van de slijmbeurs, eventueel in combinatie met een ontsteking van één of meerdere spierpezen. De precieze oorzaak voor het trochanter major pijnsyndroom is echter onbekend. De ontstaanswijze kan zowel acuut als geleidelijk gaan.

Wat voel je van het trochantor major pijnsyndroom?

Eenmaal overbelast zorgt dit voor pijnklachten bij langere afstanden lopen, liggen op de pijnlijke zijde, traplopen en vormen van kracht zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op het pijnlijke been staan.

Wat kun je zelf doen voor het herstel van het trochantor major pijnsyndroom?

Op het moment dat je klachten hebt, is het belangrijk dat je relatieve rust neemt. Dit bekent niet dat je stopt met belasten, maar stopt met het opzoeken van de meest provocerende bewegingen op dat moment. Nadat je voldoende rust hebt genomen en de liespijn minder is geworden, kun je een start maken met krachtoefeningen voor de benen en bovenlichaam om de belastbaarheid van de heupregio te vergroten.

Hier kan ons team van heup fysiotherapeuten jou goed bij helpen.

Fysiotherapie voor het trochantor major pijnsyndroom?

Samen met je fysiotherapeut kun je de mate van beperking in het dagelijks leven in kaart brengen. Waarbij we je kunnen adviseren ten aanzien van de belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat het gewricht aan kan). Ook kunnen we voor jou een op maat gemaakt behandelplan maken waarbij we je benen op trainen zodat de heup de gevraagde belasting van bijvoorbeeld het sporten weer aan kan. Mochten de klachten toch niet verbeteren dan kunnen we eventueel doorverwijzen naar specialisten binnen ons netwerk zoals sportartsen en/of orthopeden waar wij korte lijnen mee hebben voor verder diagnostiek en behandeling.

 

Meer informatie over fysiotherapie voor je heup

Voor meer informatie over de heup kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie. Daarnaast vind je op Spotify van fysiosportief podcasts en op Youtube van fysiosportief video’s over allerlei aandoeningen van het menselijk lichaam en hoe je deze het beste kan behandelen.