FYSIOTHERAPIE VOOR HOOFDPIJN DOOR OVERMATIG MEDICATIE GEBRUIK

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor hoofdpijn door overmatig medicatie gebruik.

Wat is hoofdpijn door overmatig medicatie gebruik

Hoofdpijn is natuurlijk heel erg vervelend en iedereen wil er zo snel mogelijk vanaf. Sommigen gebruiken hier medicatie voor. Helaas kan medicatie door overmatig gebruik juist lijden tot hoofdpijn. Het is belangrijk om hierachter te komen, u gebruikt immers de medicatie om de hoofdlijn te bestrijden en niet om meer hoofdpijn te krijgen.

Hoe ontstaat hoofdpijn door overmatig medicatie gebruik?

Als je te vaak pijnstillers gebruikt raakt je lichaam hieraan gewend. Wanneer je de pijnstiller niet slikt kan dit zorgen voor hoofdpijn. Ook kan je gevoeliger worden voor pijn, ook wel sensitisatie genoemd.

De volgende soorten medicatie kan door overmatig gebruik lijden tot hoofdpijn:

  • Paracetamol
  • NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac
  • Triptanen(medicatie dat bij migraine voorgeschreven kan worden)
  • Opioïden(sterke pijnstillers)

Hoofdpijn door pijnstillers is alleen mogelijk bij mensen die al erge hoofdpijn ervaren voordat zij pijnstillers zijn gaan gebruiken. De meest voorkomende hoofdpijn zijn migraine en spanningshoofdpijn. De hoofdpijn die u door het overmatig gebruik van medicatie ervaart voelt niet hetzelfde als de hoofdpijn waarvoor je de medicatie slikt.

Je kunt hoofdpijn door medicatie krijgen als je langer dan 3 maanden medicatie gebruikt zoals hieronder beschreven:

  • Minimaal 15 dagen per maand gebruikt u paracetemol of NSAID;s
  • Minimaal 10 dagen per maand gebruikt u triptanen of opioïden
  • Minimaal 10 dagen in de maand slikt u verschillende soorten pijnstillers

Naast het overmatig gebruik van pijnstillers kan u ook hoofdpijn gebruiken door het overmatig gebruiken van cafeïne.

Wat voel ik van hoofdpijn door overmatig medicatie gebruik?

Je voelt hoofpijn die niet hetzelfde is als de hoofdpijn waarvoor je de medicatie bent gaan gebruiken. Tevens wordt de hoofdpijn opgewekt als je na overmatig gebruik juist GEEN medicatie slikt.

Fysiotherapie voor hoofdpijn door overmatig medicatie gebruik

Na een screening, intake en een lichamelijk onderzoek wordt samen met jou besproken wat voor verschillende behandelmethodes effectief zouden kunnen zijn. Het is belangrijk om de medicatie af te bouwen en tevens een plan te maken hoe de primaire hoofdpijn structureel (deels) verholpen kan worden.

Hiervoor kun je kijken bij onze pagina’s over migraine, spierspanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. De hoofdpijn fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.