FYSIOTHERAPIE VOOR HOOFDPIJN VANUIT JE NEK

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor hoofdpijn vanuit je nek.

Wat is hoofdpijn vanuit je nek?

Als je recent een ongeval heeft meegemaakt en je ervaart hoofdpijn samen een afgenomen bewegelijkheid van je nek en hoofd, dan bestaat de kans dat u last heeft van zogenaamde cervicogene hoofdpijn. Deze vorm van hoofpijn noemen wij een secundaire hoofdpijn.

Het is belangrijk om eerst andere soort hoofdpijn zoals migraine, spierspanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn uit te sluiten door iemand die hier verstand van heeft (huisarts of manueeltherapeut met specialistische kennis over hoofdpijn).

Hoe ontstaat hoofdpijn vanuit je nek?

Na een ongeval (zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk) kan je pijnklachten ervaren in de nek. Soms is er schade in het lichaam maar meestal is dit niet het geval. Je kunt de nekpijn ondanks de aanwezigheid van het ongeval beschouwen als ‘gewone’ nekpijn, want de prognose is vrijwel identiek als die van ‘gewone’ nekpijn.

Waarom je naast de nekklacht ook hoofdpijn ervaart is nog niet bekend. Wel is bekend dat dit altijd samen gaat met een bewegingsbeperking van de nek en/of van het hoofd. Er wordt gedacht dat een afname van de bewegelijkheid de oorzaak is voor de hoofdpijn, maar dit is nog niet voldoende bewezen.

Wat voel je van hoofdpijn vanuit je nek?

Je ervaart hoofdpijn aan één zijde en het komt en gaat tegelijkertijd met de bewegingsbeperking van je nek.

Naast hoofdpijn kan je pijn voelen in nek-, schouder en arm aan de zijde waar de hoofdpijn zich ook bevind. De hoofdpijn is in tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn meer ‘golvend’ van aard en kan van uren tot weken duren.

Fysiotherapie voor hoofdpijn vanuit je nek

Na een screening, intake en een lichamelijk onderzoek wordt samen met jou besproken wat voor verschillende behandelmethodes effectief zouden kunnen zijn. Inzicht krijgen in je klacht staat centraal samen met het opheffen van de bewegingsbeperking.

Meestal doen wij dit doormiddels van manuele therapie in de vorm van mobilisaties. Dit gebeurt soms i.c.m. een manipulatie van de middenrug, omdat deze bewezen effectief zijn in het verbeteren van de bewegelijkheid van de nek. Soms kan massage ondersteunend zorgen voor een afname van klachten.

De hoofdpijn fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.