FYSIOTHERAPIE VOOR KRAAKBEENSCHADE AAN JE KNIE

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie bij kraabeenschade aan je knie.

Revalidatie en samenwerking in de regio Groningen voor kraakbeenschade aan je knie

Welkom op onze webpagina gewijd aan kraakbeenschade aan de knie, een aandoening die vaak gespecialiseerde zorg vereist en tevens goed georganiseerde fysiotherapie/revalidatie. Binnen fysiosportief zijn Jelke Tonkes en Leon Meijer de initiatiefnemers voor wat betreft de kraakbeentransplantatie. Ze hebben een passie voor knieklachten en in het bijzonder de kraakbeenletsels. In samenwerking met het UMC Groningen en het Martini Ziekenhuis streven ze naar een innovatieve benadering voor jou als patiënt.

knie-fysiotherapie-groningen-fysiosportief-video

Fysiotherapie en revalidatie voor kraakbeenschade

Kraakbeen is een lastige materie voor revalidatie fysiotherapie vanwege verschillende redenen.

Kraakbeen heeft een beperkt vermogen tot zelfherstel.
Omdat het een weefsel is dat niet goed doorbloed is. Hierdoor is het moeilijk voor het lichaam om beschadigd kraakbeen te herstellen of te vervangen.Kraakbeen heeft geen zenuw- of bloedvaten, wat betekent dat het weefsel geen directe bloedtoevoer of zenuwinnervatie heeft. Dit heeft invloed op het revalidatieproces, omdat pijn of ongemak vaak minder duidelijk voelbaar is, wat het moeilijk kan maken om de intensiteit van de oefeningen of activiteiten nauwkeurig te beoordelen.

Kraakbeen is gevoelig voor overbelasting en kan gemakkelijk beschadigd raken.
Als het onderworpen wordt aan te veel druk, impact of herhaalde belasting. Dit betekent dat het belangrijk is om bij revalidatie fysiotherapie de juiste balans te vinden tussen het stimuleren van het kraakbeen voor herstel en het vermijden van overbelasting die verdere schade kan veroorzaken.

Kraakbeen herstelt langzaam vanwege de beperkte bloedtoevoer en celactiviteit.
Het kan maanden tot zelfs jaren duren voordat het kraakbeen zich volledig herstelt, afhankelijk van de ernst van de beschadiging. Dit vereist geduld en doorzettingsvermogen van zowel jou als patiënt als jouw fysiotherapeut tijdens het revalidatieproces. Om deze uitdagingen aan te pakken, kan revalidatie fysiotherapie bij kraakbeenletsels gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht en stabiliteit rondom het gewricht, het bevorderen van een goede beweging mechanica en het geleidelijk opbouwen van belasting op het kraakbeen om de functionaliteit te herstellen zonder verdere schade te veroorzaken. Onze multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende specialisten samenwerken, zal worden gebruikt om het revalidatieproces te optimaliseren

Herstel van kraakbeenschade

Een cruciaal aspect van het herstelproces bij kraakbeenschade is een slim, effectief en belasting opbouwend revalidatietraject. Onze enthousiaste fysiotherapeuten van het knieteam bieden op maat gemaakte revalidatieprogramma’s. Alles om de mobiliteit van de knie te verbeteren, pijn te verminderen en de algehele kracht te vergroten. Met zorgvuldige begeleiding werken we samen aan het herwinnen van een actieve levensstijl. Jouw knie is onze zorg.

Maak kennis met ons team van knie fysiotherapeuten

Fysiotherapie voor kraakbeenschade aan je knie

Ontdek de voordelen van revalideren bij het knieteam van fysiosportief in Groningen en Haren waar beweging en herstel samenkomen. Onze faciliteiten bieden een ondersteunende maar zeker ook een inspirerende omgeving voor jou als patiënt, afgestemd op jouw individuele behoefte. Wij streven als team naar een gezonde leefstijl met een zo functioneel mogelijke en sterke knie. Dus, op naar een duurzame en actieve leefstijl.

 

Samenwerking en landelijk protocol kraakbeentransplantatie

Onze fysiotherapeuten Jelke Tonkes en Leon Meijer hebben een leidende rol gespeeld in het ontwikkelen van een landelijk protocol voor kraakbeentransplantatie. Deze baanbrekende revalidatie na een kraakbeentransplantatie legt de basis voor een goed en verantwoord herstel na deze intensieve operatie methode. Deze landelijke werkgroep is ontstaan uit nauwe samenwerking met verschillende UMC’s in Nederland. Lees het landelijk protocol hieronder.

revalidatiescherma-kraakbeen-behandeling-van-de-knie

Meer informatie over fysiotherapie voor je knie

Meer informatie over fysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie over knie. En ontdek je meer over hoe wij ons inzetten voor het herstel van knieklachten en hoe onze samenwerkingen met vooraanstaande medische instellingen en specialisten de weg wijzen naar optimale zorg.

En vergeet natuurlijk niet onze podcasts over kraakbeenschade aan de knie te luisteren voor nog meer informatie.