FYSIOTHERAPIE VOOR NEKKLACHTEN

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor nekklachten.

Hoe ontstaan nekklachten?

De nek is van nature een heel bewegelijk deel van het lichaam. Vergelijk maar eens hoe ver je kan draaien, buigen en roteren van de nek t.o.v. de middenrug en onderrug. Desondanks komen nekklachten komen veel voor en heeft een Life-time prevalentie van 70%. Dit betekend dat 70% van de mensen eens te maken heeft met nekklachten. Rond het 45ste levensjaar is de kans op nekklachten het grootste, maar naarmate wij ouder worden neemt de kans op nekklachten weer af. Dit heeft te maken met het verouderingsproces en toename van stijfheid die ermee gepaard gaat. Dit klinkt vervelend, maar het is een heel normaal proces wat lijdt tot een afname van nekklachten.

Er zijn verschillende soorten nekklachten. Het is daarom het belangrijk om te achterhalen waar de klacht vandaan komt. Het overgrote deel van de nekklachten zijn van onschuldige aard en zijn goed behandelbaar door een fysio- en of manueeltherapeut. 

Waarom kies je bij nekklachten voor een nek fysiotherapeut?

De nek bestaat uit verschillende structuren. Denk hierbij aan spieren, pezen, wervels (7 in totaal), gewrichten en kapsels. Dit samen maakt de nek een heel bewegelijk deel van het lichaam.

Omdat bij iedereen de presentatie van een nekklacht anders kan zijn, is het belangrijk om te achterhalen waar jouw nekklacht vandaag komt.

Om deze reden wordt bij elk persoon met nekklachten een uitgebreide intake gedaan waarbij de screening en anamnese (vragengesprek) centraal staan. De informatie uit de screening en anamnese zijn leidend in het bepalen van de juiste zorg. Na de anamnese wordt het lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken welke behandelbare grootheden jij als individu hebt.

De fysiotherapeut zal met je bespreken welke behandelmethoden kunnen zorgen voor een afname van je klachten. Hierbij wordt de prognose besproken en kan je samen sparren met de therapeut over een gewenst behandelplan. Jij bent hier zelf ook een belangrijk onderdeel van. De effectiviteit van de behandeling komt namelijk voort uit de inzet van zowel therapeut als patiënt.

Omdat wij meerdere specialistische therapeuten in dienst hebben zorgen wij ervoor dat de wachttijden zo minimaal mogelijk zijn. Hierbij is ons doel om te zorgen dat wij samen jou hulpvraag gaan realiseren. De nek fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.