FYSIOTHERAPIE BIJ OSGOOD-SCHLATTER

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan vinden wij het belangrijk om je goed te informeren. We vertellen je graag hoe je bewegingsprobleem is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie bij Osgood-Schlatter.

Wat is Osgood-Schlatter?

Osgood-Schlatter is een pijnlijke ontsteking van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen bij kinderen in de groei.

Hoe ontstaat Osgood-Schlatter?

Deze knieklacht wordt gezien als een overbelastingsklacht. Deze overbelasting komt vaak door sporten waarbij veel sprintjes worden getrokken of waarbij veel wordt gesprongen zoals voetbal, volleybal en turnen bijvoorbeeld. Bij deze soort sporten komen er extra krachten op de kniepees en de aanhechting hiervan op het scheenbeen. Juist tijdens de groeispurt van kinderen is dit zo vervelend omdat er dan een verandering in botten en pezen plaats vind.

Doordat er meer trekkrachten komen op de kniepees en het bot kan het zijn dat er na een tijdje een verdikking van de knobbel onder de knie aan de voorzijde ontstaat, deze knobbel heet het met een moeilijk woord de tuberositas tibiae. Dit komt doordat er meer botweefsel ontstaat dan normaal door de ontsteking die zich in de knie bevindt. Iets wat erg gunstig is aangezien hierdoor de aanhechting sterker wordt en de kniepees beter de trekklachten kan opvangen. De klachten komen het meeste voor bij jongens tussen de 10 en 15 jaar en bij de meisjes tussen de 8 en 12 jaar.

Hoe lang duurt Osgood-Schlatter?

In de meeste gevallen nemen de klachten na 6 tot 8 weken wat af wanneer er voldoende rust is genomen waardoor de ontsteking zal afnemen. Echter ben je er dan nog niet helemaal vanaf. Als de klachten zijn verminderd moet er ter preventie goed worden gekeken naar opbouw terug in het sporten/bewegen. Zo is het nodig om oefening te doen om de beenspieren te ver- sterken en om advies te krijgen hoe het sporten langzaam kan worden opgepakt na 12-18 weken.

Wat kan ik zelf doen aan Osgood-Schlatter?

Het is belangrijk om alle mogelijke oorzaken en provocerende activiteiten te vermeiden. Zo zal er rust moeten worden genomen wat betreft sport of activiteiten wat de druk op de knie- pees kan verhogen. Tijdens de rustperiode kan het ontstekingsremmend proces van de pees worden ondersteund met het koelen van de knie. Daarnaast zullen er oefeningen thuis moeten worden gedaan die worden meege- geven door je fysiotherapeut om zo geleidelijk de spierkracht in de benen te verbeteren.

Als laatste is het belangrijk dat de belasting weer langzaam wordt opgebouwd wanneer je fysiotherapeut hier groen licht voor geeft. De adviezen hiervoor moeten voor het beste resultaat worden opgevolgd.

Onze kinderfysiotherapeut kan jou hier goed bij helpen.

Fysiotherapie voor Osgood-Schlatter van fysiosportief

Zoals eerder genoemd zal jouw fysiotherapeut zich focussen op het informeren en adviseren om zo zo snel mogelijk het gewenste effect te kunnen behalen. Daarnaast zal er therapie worden gegeven om de belasting op de knie- pees te verminderen door het rekken van de beenspieren en oefentherapie om de been- spieren op de juiste manier te versterken. Zo werken we samen naar het gewenste resultaat en proberen we zo snel mogelijk ervoor te zorgen dat je de dingen die je leuk vindt weer kan gaan doen!

Heb jij een vraag over Osgood-Schlatter of wil je hiervoor een afspraak maken voor fysiotherapie?

 

Meer informatie over kinderfysiotherapie voor knieklachten

Meer informatie over kinderfysiotherapie voor knieklachten lees je op onze webpagina met informatie. Hier lees je onze informatie over de knie, kijk je op ons Youtube kanaal video’s over de knie en luister je op ons Spotify kanaal podcast waarin wij fysiotherapie voor je knie bespreken met orthopeden en ervaringsdeskundigen.