FYSIOTHERAPIE VOOR POSITIEDUIZELIGHEID (BPPD)

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor positieduizeligheid (BPPD).

Wat is positieduizeligheid (BPPD)?

BPPD is een kortdurende draaiduizeligheid wanneer je hoofd snel van houding of richting veranderd. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zogenoemde oorkristallen in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan). Deze deeltjes zijn niet schadelijk voor uw binnenoor maar zorgen er wel voor dat de vloeistof trager beweegt waardoor de draaiduizeligheid ontstaat.

Wat voel je van positieduizeligheid?

Het wordt gekenmerkt door aanvallen van draaiduizeligheid uitgelokt door veranderingen van de stand van het hoofd (zoals draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog kijken). De aanvallen van deze draaiduizeligheid duren vaak niet lang en gaan vaak binnen een 4 weken weer vanzelf over.

Hoe ontstaat positieduizeligheid?

De oorzaak is vaak niet duidelijk. BPPD kan voorkomen na een recente infectie of door een val op het hoofd. Ook door een ooroperatie of langdurige bedrust kan het ontstaan.

Wat kan je zelf doen aan positieduizeligheidsklachten?

Je kunt zelf bepaalde oefeningen thuis doen die de klachten kunnen verminderen. We leren je deze oefeningen tijdens je behandeling met fysiotherapie voor positieduizeligheid.

Fysiotherapie voor positieduizeligheid

BPPD is een belangrijke oorzaak van duizeligheid en een van de best behandelbare vormen. Onze manueeltherapeuten zijn bekwaam in het behandelen van BPPD.

De behandeling bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terecht komen. Deze behandelmethode is effectief bij 90% van de BPPD patiënten. De duizeligheid fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.