FYSIOTHERAPIE VOOR RUGKLACHTEN

Wanneer je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. We vertellen je graag hoe je klacht is ontstaan, wat jij er zelf aan kan doen en hoe wij je kunnen helpen. Natuurlijk doen we dit rechtstreeks tijdens je behandeling, maar ook daaromheen. Bijvoorbeeld met deze uitleg over fysiotherapie voor rugklachten.

Hoe ontstaan rugklachten?

Lage rugpijn komt veel voor en hoewel mensen er veel last van kunnen hebben is de oorzaak zelden ernstig. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn in de regio van de onderrug, waarbij uitstraling richting de bil of het been voor kan komen. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan pijn doen. In de volksmond wordt hiervoor soms de term spit gebruikt, wij gebruiken liever de term A-specifieke lage rugklachten. Bij A- specifieke lage-rugklachten heeft u pijn in de lage rug zonder dat hiervoor een duidelijk aanwijsbare oorzaak is. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om deze A- specifieke lage rugklachten.

Waarom kies je bij rugklachten voor een rug fysiotherapeut?

Lage rugpijn kan worden beschouwd als een multifactorieel probleem. Er zijn verschillende biologische, psychologische, sociale factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugpijn. Een disbalans tussen belasting (de krachten op de rug) en de belastbaarheid (de fysieke en mentale gezondheid) kan een oorzaak zijn van het ontstaan van lage rugpijn. Daarnaast zijn er factoren die de pijn in de lage rug kunnen beïnvloeden. Hierbij kan men denken aan angst voor het bewegen van de rug, stress, slaapproblemen of de algemene gezondheidstoestand.

Om deze reden wordt bij elk persoon met lage rugpijn een uitgebreide intake gedaan waarbij de screening en anamnese(vragengesprek) centraal staan. De informatie uit de screening en anamnese zijn leidend in het bepalen van de juiste zorg. Na de anamnese wordt het lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken welke behandelbare grootheden jij als individu hebt.

De therapeut zal met je bespreken welke behandelmethoden kunnen zorgen voor een afname van je klachten. Hierbij wordt de prognose besproken en kan je samen sparren met de therapeut over een gewenst behandelplan. Jij bent hier zelf ook een belangrijk onderdeel van. De effectiviteit van de behandeling komt namelijk voort uit de inzet van zowel therapeut als patiënt.

Omdat wij meerdere specialistische therapeuten in dienst hebben zorgen wij ervoor dat de wachttijden zo minimaal mogelijk zijn. Hierbij is ons doel om te zorgen dat wij samen jouw hulpvraag gaan realiseren. De rug fysiotherapeuten van fysiosportief helpen je hier graag mee.