Fysiotherapie voor stressklachten uitgelegd door Lotte van fysiosportief

Stress is iets wat veel mensen ervaren. Binnen de groep van werkende mensen heeft 1 op de 7 last van stress. Een bepaalde mate van stress is functioneel, het maakt je klaar om in actie te komen. Dit brengt je in een staat van alertheid, de hartslag versnelt, er ontstaat een hogere spierspanning en een versnelde ademhaling. Dit alles wordt in gang gezet door de hormonen adrenaline en cortisol.

Dit proces kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we in moeilijke situaties kunnen blijven presteren. Wanneer deze situaties weer voorbij zijn, daalt de spanning en komt het lichaam terug in de rusttoestand.

Oorzaken van stressklachten

Vooral vroeger was stress van nut op het moment dat we moesten vluchten voor een levensbedreigende situatie, maar mensen kunnen ook middels stress reageren zonder dat er fysiek gevaar is. Tegenwoordig zijn de constante aanwezigheid van prikkels via (computer)schermen, het streven naar geluk en de toegenomen prestatiedruk voorbeelden van situaties die kunnen leiden tot verhoogde stress. Stress die verhoogd aanwezig is en langere tijd aanhoudt kan leiden tot klachten op lichamelijk, mentaal en sociaal vlak. Het is goed mogelijk dat jij hier ook mee te maken krijgt.

Voorbeelden van stressklachten

Een verhoogde aanwezigheid van stress kan samengaan met een aantal van de volgend genoemde fysieke klachten:

  • Aanhoudende pijn
  • Duizeligheid
  • Disfunctioneel ademen
  • Vermoeidheid
  • Overgevoeligheid voor prikkels

Wanneer stress gepaard gaat met fysieke klachten is het van belang dit niet te negeren. Het opstapelen van stressklachten maakt dat het gevoel van overspannenheid of een burn-out dichterbij kan komen. Het is belangrijk om je eigen rust te bewaren en jezelf te beschermen. Wat is de laatste keer dat jij helemaal niets hebt gedaan? Hoe vaak geef jij je lichaam de kans zich te resetten en te laten herstellen? Het kan moeilijk zijn om in je eentje deze balans te bewaren, wacht daarom niet te lang en vraag om hulp. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Fysiotherapie voor stressklachten

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisme met een brede kennis over de wisselwerking tussen lichaam en geest. De aanpak bij stress gerelateerde klachten is gericht op zowel het lichamelijke als het mentale vlak. Aandacht voor lichamelijke herstelprocessen zijn namelijk essentieel om ook veranderingen op mentaal vlak teweeg te brengen. Hierbij worden niet alleen cognitieve interventies middels praten ingezet, maar ook ervaringsgerichte en praktische oefeningen. Thema’s zoals focus, loslaten en ontspanning komen aan bod.

Het lichaam wordt ingezet om signalen beter te (h)erkennen en begrijpen. Er wordt aandacht besteed aan hoe de geest werkt en hoe we met onze gevoelens en gedachten om kunnen gaan. Verder krijg je inzicht in hoe je je gedrag kan veranderen. Er wordt gebruik gemaakt van methodieken als, acceptance and commitment therapy, mindfulness, managementtechnieken bij stress, lichaamsgerichte therapie, motiverende- en oplossingsgerichte gespreksvoering.

Wil jij opzoek naar meer rust in je hoofd en lichaam? Maak dan een afspraak bij Lotte.

Vragen over fysiotherapie beantwoord door een fysiotherapeut van fysiosportief

Wat gebeurt er als de manueel therapeut mijn rug kraakt? Wat zijn triggerpoints? Hoe kan ik mijn schouder zelf stabiel maken? Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren. Daarom leggen de fysiotherapeuten van fysiosportief elke maand een onderwerp over fysiotherapie aan je uit.

21 mei 2024
manueel-therapeut-vacature-groningen-fysiosportief

Vacature manueel therapeut bij fysiosportief Groningen

Wij zoeken een enthousiaste manueel therapeut voor ons manueel team van fysiosportief. Ben jij een afgestudeerd manueel therapeut, of in opleiding. Wil jezelf blijven ontwikkelen, samenwerken in een team enthousiaste fysiotherapeuten én word jij blij van manuele therapie. Dan maken we graag kennis met jou! Heb... Lees verder

20 mei 2024
esther-kort-fysio-fysiosportief-groningen

Maak kennis met Esther, feestganger en fysiotherapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Ik ben Esther kort, 22 jaar oud en woon in Groningen. In 2023 ben ik afgestudeerd en ook gelijk aan het werk gegaan. Tijdens mijn stages en het werken, merkte ik dat... Lees verder