Goed verzekerd voor fysiotherapie in 5 stappen

Aan het einde van ieder jaar kun je je zorgverzekering wijzigen. Dit geeft je de mogelijkheid jouw zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden: ben je verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die je nodig denkt te hebben? Betaal je niet teveel zorgpremie? En kunnen de kleine lettertjes nog voor verrassingen zorgen? 

De verschillen in aanvullende verzekeringen zijn groot. Het loont dus om aanvullende verzekeringen te vergelijken. Maar voor je een goede vergelijking kan maken, is het wel belangrijk om te weten hoe de vergoeding van fysiotherapie geregeld is en waar je op moet letten. Daarom heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie een informatiefolder gemaakt die je hier kan lezen >

Wil je nog meer informatie? Bezoek dan onze informatiepagina over de vergoeding van fysiotherapie > of stel ons jouw vraag.

 

Alle informatie gelezen? Dan zorg je via de onderstaande stappen dat jij in 2018 goed verzekerd bent van fysiotherapie!

In 5 stappen goed verzekerd voor fysiotherapie


1 Bepaal je hoeveel behandelingen je nodig hebt

Bepaal voor jezelf hoeveel behandelingen je van welke vorm van fysiotherapie > nodig denkt te hebben. Sommige polissen vergoeden bijvoorbeeld minder manuele therapie dan fysiotherapie. Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een klacht of blessure. Sport je of beweegt je intensief? Dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig hebt. Ook als je vaker last hebt van jouw spieren of gewrichten zul je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval aan te raden.

2 Controleer de werkelijke vergoeding van de polis
Weet je hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben? Kijk dan of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd, een maximum bedrag of in aantal behandelingen. Worden bijvoorbeeld maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Of maximaal € 250 of € 1.000? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met welke vorm van fysiotherapie jij nodig denkt te hebben.

Een behandeling met de specialisatie manuele therapie of kinderfysiotherapie heeft bijvoorbeeld een ander tarief dan reguliere fysiotherapie. Denk jij gespecialiseerde fysiotherapie nodig te hebben? Dan is het verstandiger te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Weet je niet hoeveel behandelingen jij nodig hebt? dan is het wellicht beter te kiezen voor een maximum bedrag. Zo betaal je niet teveel premie of voorkom je dat je alsnog behandelingen moet betalen, terwijl je wel voldoende verzekerd bent.

Naast deze verschillen in berekening hanteren zorgverzekeraars ook beperkingen in hun polissen. Sommige beloven bijvoorbeeld veel behandelingen te vergoeden, maar eisen dat er vanaf een bepaald aantal behandelingen een machtiging moet worden aangevraagd. Die machtiging van de zorgverzekeraar heb je dan nodig om voor verdere vergoeding in aanmerking te komen. Helaas worden deze machtigingen niet vaak verleend, en krijg je niet meer behandelingen vergoed. Controleer dus of het aantal behandelingen dat vergoed wordt niet beperkt is en overeenkomt met wat je nodig hebt.

Ook vragen verzekeraars voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen jou op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Tenslotte hanteren veel zorgverzekeraars een ‘behandelindex’ of -gemiddelde. Deze index geeft aan wat het behandelgemiddelde van een praktijk is ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Door deze behandelindex worden fysiotherapeuten afgerekend op het afwijken van het ‘landelijk gemiddelde’ dat zorgverzekeraars voor een bepaalde klacht hanteren. Ongeacht jouw polisvoorwaarden.

3 Controleer je keuzevrijheid
Wil je door elke fysiotherapeut geholpen kunnen worden, of alleen door de therapeuten die een overeenkomst je me zorgverzekeraar hebben? Dit kies je in de polisvormen restitutie of natura.

Bij een naturapolis mag je alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Doe je dat niet dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Welk deel dit is staat in je polis. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Je hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid. Voor 2018 hebben wij een overeenkomst met alle zorgverzekeraars afgesloten >

4 Vergelijk de premie
Weet je hoeveel behandelingen je in 2018 nodig hebt, wat de werkelijke vergoeding en keuzevrijheid van de aanvullende verzekering  is? Vergelijk pas dan de premie die je per maand betaald.  Bijvoorbeeld op websites als Independer >Zorgwijzer > of Zorgverzekeringwijzer >

5 Wil je van zorgverzekeraar wisselen? Zeg dan op tijd je zorgverzekering op!
Je kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je zegt dan jouw bestaande verzekering op vóór 1 januari 2018. Doe je niets, dan loopt jouw bestaande verzekering gewoon door.

Stap je over? Zorg er dan voor dat je vóór 1 februari 2018 een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018. Daarmee voorkom je een boete.

Stap je voor jouw aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar, dan moet je wellicht een medische verklaring of gezondheidsverklaring invullen. Hou er rekening mee dat een verzekeraar je op basis van die verklaring mag weigeren. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.

Wij wensen je veel succes met het vinden van jouw juiste verzekering voor fysiotherapie voor 2018 en mocht het nodig zijn, dan helpen we je hier graag bij!

19 februari 2024
fysiosportief-ervaring-rick-spierklachten-fysiotherapie

De ervaring met fysiotherapie voor zijn spierklachten van Rick bij Henk

Dit is voor het eerst sinds tijden dat ik terug denk aan het moment dat ik te horen kreeg dat ik de spierziekte Limb-girdle spierdystrofie heb. Het is relatief snel een onderdeel geworden van mijn dagelijkse doen en laten. Natuurlijk duurde... Lees verder

13 februari 2024
pieter-bouma-manueel-therapeut-groningen-fysiosportief

Maak kennis met Pieter, ervaren manueel therapeut bij fysiosportief

Fysiotherapie is mensenwerk. Daarom stellen we ons graag aan je voor. Mijn naam is Pieter Bouma, parttime en nog maar kort officieel werkzaam binnen fysiosportief. Naar ik verwacht kan ik met mijn 40 jarige ervaring als fysiotherapeut, manueel therapeut, echografist van spieren en... Lees verder