Gronings skitalent Claire Tan ‘Ik kom weer bij de top in de buurt’

Claire Tan (19) is een jonge talentvolle skiester uit Groningen. Na haar revalidatie bij sportfysiotherapeut Leon Meijer > kiest zij, in plaats van een zonvakantie op het strand, ook in de zomer voor de sneeuw. Over drie weken vertrekt ze alweer naar een gletsjer in Oostenrijk, om haar techniek op te frissen.

Van de revalidatie van Claire is een video gemaakt in de serie #fysiosportiefhelptmijmet. Bekijk video >

De Groningse skiede na een snelle tijd op de reuzenslalom in maart 2017 tevreden naar beneden. Tan daalde op de automatische piloot in een slakkentempo af naar het dal, ze had immers haar reservepaar ski’s op haar schouders. Toen haar ski in een hoop sneeuw bleef haken, zag ze haar been een rare beweging naar binnen maken. ,,Het ging allemaal ontzettend knullig”, vertelt de talentvolle Groningse skiester.

Knieblessure

De Franse dokter in het ziekenhuis van het kleine alpendorpje Tignes vertelde haar in gebrekkig Engels dat ze de binnenband van haar knie had afgescheurd. Bang voor een langdurige blessure was Tan niet. ,,Ik heb nooit het gevoel gehad dat het heel ernstig was.” Inmiddels werkt ze in Nederland aan haar herstel. ,,Ik heb chronische spierpijn van alle krachttraining, maar daar ben ik inmiddels aan gewend”, lacht ze. De Noorderling met Chinees bloed vertrekt half juli alweer richting Oostenrijk, waar ze op een gletsjer haar eerste meters op de latten maakt. ,,Dan kan ik mijn knie laten wennen en mijn techniek opfrissen”, vertelt Tan.

De Groningse komt uit een echte wintersportfamilie; ze skiede haar eerste wedstrijd op tienjarige leeftijd in de skihal van Zoetermeer. ,,Ik vond het eerst helemaal niet leuk, maar elk jaar werd ik wat fanatieker en stond ik voor een langere periode in de winter op de ski’s.”

Nederlands kampioen

In 2013 werd Tan Nederlands kampioen en kon ze zich meten met de internationale top. ,,Maar vanaf mijn zestiende werd het lastiger. Waar in Oostenrijk de talentvolle skiërs professionele begeleiding krijgen, moet je het in Nederland vanaf dan zelf uitzoeken”, vertelt Tan. Ze is kritisch op de Nederlandse Skivereniging, de organisatie die ook als sportbond voor skiërs fungeert. ,,Op het moment dat je voor een buitenlandse ploeg kiest, verliest de bond je uit het oog. Ze zouden meer oog moeten hebben voor jong talent.”

Haar ouders financieren de begeleiding die ze krijgt. ,,Daar ben ik ze super dankbaar voor, ik weet dat het heel bijzonder is dat ik dit kan doen.” De skiester sloot zich vorig jaar aan bij het team van de Oostenrijkse coach Marcus Zechner, met hem werkt Tan komend seizoen ook samen. ,,Het heeft me drie jaar gekost, maar ik kom nu weer bij de Oostenrijkse top van mijn leeftijdscategorie in de buurt.”

Tussenjaar

In de zomer van 2016 slaagde de skiester voor haar vwo-examen. Met haar ouders had ze afgesproken dat ze een tussenjaar op de ski’s mocht doorbrengen als ze zou slagen. Dus stond ze afgelopen winter 141 dagen op de ski’s en deed ze mee aan 58 wedstrijden. Ze ging op trainingskamp in Oostenrijk en Chili, boekte haar eerste FIS-overwinning in de VS en dook voor de eerste keer onder dertig FIS punten in het Franse Tignes.

In oktober begint Tan met haar studie Biologie aan de Universiteit van Salzburg. Ze blijft naast haar studie veel skiën; komend seizoen wil de Noorderling zich kwalificeren voor het WK voor junioren en in de top-25 eindigen van de Europa Cup. Tans favoriete afstanden zijn de Super G en de reuzenslalom, maar afgelopen seizoen heeft ze ook grote stappen gezet op de afdaling. En de Olympische Spelen van 2022? ,,Dat is natuurlijk een droom, maar dat blijft het voorlopig ook wel. Dat is op dit moment nog ontzettend ver weg.”

DVHN

11 juni 2024
stabiliteitstraining-fysiotherapie-groningen-fysiosportief-4

Laurens helpt je met stabiliteitsoefeningen bij fysiosportief Friesestraatweg 18-5

Dag, mijn naam is Laurens en in 2024 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut in Groningen. Ik heb altijd al een passie voor bewegen gehad en deze is al begonnen vanaf dat ik ben geboren. Sinds dat ik mij kan herinneren hou ik van... Lees verder

11 juni 2024
ervaringen-fysiosportief-fysiotherapie-groningen.001

Ervaringen bij fysiosportief Groningen zie je in deze video over 2023 van Qualiview

Elke dag weer doen wij ons best om iedereen zo goed en zo snel mogelijk weer vrijuit te laten bewegen. Hierbij kunnen wij veel leren van jou! Daarom vragen wij actief na hoe jij onze behandeling ervaart. Dit doen we natuurlijk tijdens... Lees verder