Heeft de veranderende markt invloed op de werkdruk van fysiotherapeuten?
De vraag of de veranderende markt invloed heeft op de werkdruk van fysiotherapeuten stond centraal in de masterthesis van Leonie Klaassen (Radboud Universiteit Nijmegen). Om antwoord te kunnen geven op deze vraag heeft Klaassen 314 door fysiotherapeuten ingevulde enquêtes gebruikt om haar onderzoek vorm te geven.
Zij heeft daarbij een onderscheid gemaakt tussen huidige en nieuwe activiteiten. De drie nieuwe activiteiten zijn:
- Onderhandelen met zorgverzekeraars
- Het werken in zorgnetwerken
- (Extra) administratieve lasten
Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de fysiotherapeuten tijd besteed aan deze nieuwe activiteiten, zoals zichtbaar in deze infographic. Tevens blijkt dat de ervaren werkdruk voor de nieuwe activiteiten significant hoger is dan de werkdruk voor de huidige activiteiten. Dit wordt tevens gemodereerd door het aantal jaar dat een fysiotherapeut werkzaam is. Wanneer een fysiotherapeut ook werkzaam was voor de veranderingen (2004), dan is zijn werkdruk nog hoger.
De grootste problemen ontstaan voor het administratieve werk en de onderhandelingen. Het administratieve werk is enorm toegenomen en de grootste reden tot ergernis is dat het ten koste gaat van de patiënt. De onderhandelingen zijn simpelweg geen onderhandelingen, omdat de macht van de zorgverzekeraar enorm is.
Balans
Dat de werkdruk hoog is, blijkt ook uit de cijfers wat betreft overwerken. Van de fysio’s werkt 95 procent over, ongeveer de helft wekelijks en ongeveer de andere helft dagelijks. En 91 procent van de fysiotherapeuten voert dan administratief werk uit. Het grootste probleem voor wat betreft overwerken is dat het een negatieve invloed heeft op de work-life balance en dat het onbetaald is.
Deze uitkomsten heeft Klaassen gebruikt om een terugkoppeling te maken naar de theorie en om aanbevelingen te doen. Zie onderstaande infographic, waar alles symbolisch is weergegeven.
Fysioactueel / Leonie Klaassen