HOE GAAT EEN BEHANDELTRAJECT BIJ EEN FYSIOTHERAPEUT?

Als je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. Natuurlijk over de oplossing van je bewegingsprobleem, maar ook over de organisatie van je behandeling. Bijvoorbeeld met deze informatie over hoe een behandeltraject bij een fysiotherapeut gaat.

Wat doet een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Een fysiotherapeut werkt met mensen van alle leeftijden die te maken hebben met pijn, beperkingen in beweging, of verlies van mobiliteit door bijvoorbeeld een blessure, aandoening of operatie. Het doel van fysiotherapie is om mensen te helpen pijn te verminderen, hun beweging en functie te verbeteren en te voorkomen dat klachten terugkomen.

De eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak die je hebt bij de fysiotherapeut noemen we de intake. Tijdens een intake probeert de fysiotherapeut erachter te komen wat je lichamelijke klachten precies zijn, hoe deze zijn ontstaan en op welke manier ze in stand worden gehouden.

De screening door een fysiotherapeut

Omdat je tegenwoordig zonder verwijzing naar de fysiotherapeut kan, is het belangrijk dat de fysiotherapeut voor het onderzoek aan eerst een zogenaamde screening doet om aandoeningen in kaart te brengen waar andere zorgverleners voor moeten worden ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan lage rugklachten, waarbij plotseling onverklaarbaar gewichtsverlies een reden is om jou naar de huisarts te sturen voor nader onderzoek.

Door deze screeningsvragen altijd te stellen kan de therapeut vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut. Toch blijft het altijd de taak van de therapeut om te signaleren of andere zorgverleners ingeschakeld moeten worden voor jouw klacht.

De anamnese door een fysiotherapeut

Na de screening gaat de therapeut verder met het doorvragen over jouw specifieke klacht tijdens de zogeheten anamnese.

Hierbij stelt hij bijvoorbeeld vragen wanneer de klacht begonnen is, hoe het ontstaan van de klacht is geweest (bijvoorbeeld een acuut moment of juist een langdurige overbelasting) en of het sinds het ontstaan van de klacht beter, of juist erger is geworden. Zo zijn er nog een heel aantal vragen die de therapeut stelt, om ervoor te zorgen dat het onderzoek specifiek wordt toegesneden op datgene dat jij hebt verteld.

Als jij bijvoorbeeld meldt dat je zonder aanwijsbare oorzaak wat last hebt gekregen van je enkel tijdens het hardlopen, is het niet waarschijnlijk dat jij je enkel gebroken hebt en hoeft de therapeut daarvoor los van een algemene inspectie geen specifieke testen te verrichten in zijn onderzoek.

Het onderzoek door een fysiotherapeut

Tijdens het onderzoek gaat de therapeut de regio van jouw klacht, en de regio’s die hiermee samenhangen, onderzoeken om te kijken of er onder andere sprake is van een verschil in beweeglijkheid, kracht of stabiliteit. Zorg daarom altijd dat je gepast ondergoed aan hebt.

Eerst doet hij een algemene inspectie, om zwelling, roodheid, standsverschillen of atrofie (verminderde spieromvang) vast te stellen. Vervolgens doet de therapeut een onderzoek naar de beweeglijkheid van het gewricht in kwestie. Kan bijvoorbeeld de knie nog goed buigen, of kan de nek nog goed roteren zonder pijn?

Daarna doet de fysiotherapeut testen om te kijken of de spierkracht aangedaan is. Dit zijn de zogenaamde weerstandstesten. Na de weerstandstesten doet de therapeut een aantal specifieke testen die passen bij het gewricht waarvan jij last hebt. Zo kan hij bijvoorbeeld onderscheid maken tussen klachten die zijn ontstaan vanwege peesproblemen, spierproblemen, zenuwaandoeningen of andere oorzaken. Alle testen beoordeelt de therapeut in het licht van de anamnese.

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? Hoe lang verwacht je dat het gaat duren?

De behandeling door een fysiotherapeut

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld en het is duidelijk wat jouw doelen zijn, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Het is belangrijk dat jij achter het behandelplan staat, en begrijpt waarom dit plan op deze manier voor jou is uitgedacht. Een overtuiging van de aanpak komt het daadwerkelijke herstel zeer ten goede.

Een behandelplan kan veel dingen omvatten, en is afgestemd op jouw situatie. Soms kan het belangrijk zijn om bepaalde oefeningen, al dan niet onder begeleiding, uit te voeren om het lichaamsdeel in kwestie weer sterk en stabiel te maken. Soms kan het zijn dat er sprake is van een beperking in beweging, waardoor manuele technieken nodig zijn om het lichaam weer soepel te maken. Ook kan het voorkomen dat er sprake is van teveel spierspanning, waarbij detonisatie (massage) of dry needling een uitkomst kan zijn.

Zo zijn er nog veel meer dingen waar een fysiotherapeut mee kan werken om jou weer pijnvrij en fit te kunnen maken. Binnen onze praktijk hebben we veel specialismen, zodat we veel mensen met uiteenlopende lichamelijke klachten een helpende hand kunnen bieden.

Het vervolg na je behandeling door een fysiotherapeut van fysiosportief

Bij fysiosportief vinden wij het belangrijk om, ook nadat jij weer pijnvrij bent, te evalueren of jij ook blijvend van je klachten af bent geholpen. Dit doe je in eerste instantie door afspraken te maken met jouw therapeut over een follow-up na een aantal weken, maar ook krijg jij nadat de therapeut de behandeling heeft afgesloten nog eenmalig een e-mail van ons om te vragen hoe het met je gaat, en of jij nog steeds pijnvrij bent. Soms kan het zijn dat de klachten namelijk weer terugkomen, of dat er sprake is van nieuwe klachten.

Meer informatie over je behandeling bij fysiosportief

Voor meer informatie over de eerste afspraak, de intake bij een fysiotherapeut kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie over je behandeling bij fysiosportief. Daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de organisatie van je behandeling en stel je ons je eigen vraag.