HOE GAAT HET ONDERZOEK BIJ EEN FYSIOTHERAPEUT?

Als je bij ons in behandeling bent, dan willen wij je goed informeren. Natuurlijk over de oplossing van je bewegingsprobleem, maar ook over de organisatie van je behandeling. Bijvoorbeeld met deze informatie over hoe het onderzoek bij een fysiotherapeut gaat.

Het lichamelijk onderzoek van een fysiotherapeut

Om goed te beoordelen welke oorzaken ten grondslag liggen aan jouw pijn of bewegingsbeperking, is het belangrijk dat de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek uitvoert. Daarom is het altijd verstandig om gepast ondergoed aan te doen, omdat het soms ook nodig is om gewrichten te onderzoeken die niet direct betrokken zijn maar wel een relatie hebben met de pijnlijke regio. Denk bijvoorbeeld aan knieklachten, waarbij het eigenlijke probleem zich in de beweging van de heup bevindt.

De fysiotherapeut onderzoekt waar jij last hebt

Tijdens het onderzoek gaat de therapeut de regio van jouw klacht, en de regio’s die hiermee samenhangen, onderzoeken om te kijken of er onder andere sprake is van een verschil in beweeglijkheid, kracht of stabiliteit. Zorg daarom altijd dat je gepast ondergoed aan hebt. Eerst doet hij een algemene inspectie, om zwelling, roodheid, standsverschillen of atrofie (verminderde spieromvang) vast te stellen. Vervolgens doet de therapeut een onderzoek naar de beweeglijkheid van het gewricht in kwestie. Kan bijvoorbeeld de knie nog goed buigen, of kan de nek nog goed roteren zonder pijn?

De fysiotherapeut onderzoekt hoe je beweegt

Daarna doet de fysiotherapeut testen om te kijken of de spierkracht aangedaan is. Dit zijn de zogenaamde weerstandstesten. Na de weerstandstesten doet de therapeut een aantal specifieke testen die passen bij het gewricht waarvan jij last hebt. Zo kan hij bijvoorbeeld onderscheid maken tussen klachten die zijn ontstaan vanwege peesproblemen, spierproblemen, zenuwaandoeningen of andere oorzaken. Alle testen beoordeelt de therapeut in het licht van de anamnese.

De fysiotherapeut onderzoekt de oorzaak van je klacht

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? Hoe lang verwacht je dat het gaat duren?

Hierna gaat de therapeut verder met jou aan de slag tijdens de behandeling.

Meer informatie over je behandeling bij fysiosportief

Voor meer informatie over de eerste afspraak, de intake bij een fysiotherapeut kun je ook eens kijken op onze webpagina met informatie over je behandeling bij fysiosportief. Daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de organisatie van je behandeling en stel je ons je eigen vraag.